66. Najbolji je džihad da se čovjek bori protiv svojih prohtjeva i svojih strasti.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

U Kotor Varošu je, u utorak 08. aprila 2014. godine, održana centralna projekcija i promocija filma “Imami Šehidi” za područje banjalučkog muftijstva. U dokumentarnom filmu se spominju i četiri imama sa ovog muftijstva i to Zahid ef. Mekić iz Banja Luke i iz Kotor Varoša Hasan ef. Alekić, Ahmet ef. Lihović i Sulejman ef. Turudić.

Projekciji filma su pored promotora Vehid ef. Arnauta predsjednika Skupštine udruženja Ilmijje i Mensur ef. Pašalića presjednika Udruženja Ilmijje Bosne i Hercegovine, prisustvovali muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, glavni imami, predsjednici MO udruženja Ilmije i većina imama sa područja banjalučkog muftijstva, kao i mnogobrojne džematlije.

Kao domaćin prisutne je poselamio glavni imam MIZ Kotor Varoš prof. Samir ef. Delić i zaželio im dobrodošlicu na projekciju ovog jedinstvenog i vrlo značajnog projekta za Islamsku zajednicu u BiH, filma koji svjedoči da su imami stalno bili uz narod, pa čak i u najtežim trenucima za njihove džemate.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je kazao da su imami uvjek sa svojim narodom dijelili i dane rahatluka, ali i tegobne dane, a dokaz za to je i ovaj film koji će ostati kao trajno svjedočanstvo herojskog čina imama šehida.

Predsjednik udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić je istakao da ovaj dokumentarni film nema za cilj odvajati i davati posebnu važnost imamima šehidima u odnosu na druge bosanske šehide, nego se kroz njega mi imami želimo na neki način odužiti našim kolegama imamima za žrtvu koju učiniše u ime Allaha dž.š.

Ovom prilikom je predstavljen i dokumentarni film “Glas imama”, kao i knjiga “Monografija Islamske zajednice u BiH” u izdanju Udruženja Ilmijje BiH.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je musafirima poklonio sehare sa slikom Ferhadija džamije, a Mensur ef. Pašalić je glavnom imamu MIZ Kotor Varoš Samir ef. Deliću i muftiji banjalučkom uručio po primjerak Ahdname sultan Mehmed Fatiha iz 1463. godine.

Nijaz Duzan

rijaset.ba

U ponedjeljak, 31. 03. 2014. godine, održana je 29. redovna sjednica Izvršnog odbora Medžlisa, ovoga puta u džematu Ragale. Na sjednici su donesena rješenja po pitanju odršavanja mektebskih takmičenja koja će se uskoro održati u našoj Fojnici. Sagledana je finansijska situacija u Medžlisu te donesena odluka o održavanju sergije na području našeg cijelog Medšlisa u petak, 11. 04. 2014. god. na ime pomoći rekonstrukcije mesdžida u Merdžanićima, džemat Prokos. Donesena je također odluka da se na prigodan način obilježi i Dan džamija, koji se obilježava 7. maja.

U subotu, 29.03.2014. godine u velikoj sali Centra za kulturu Tešanj poslije akšam namaza održana je projekcija dokumentarnog filma "Imami šehidi" u organizaciji Medžlisa IZ-e i OU Ilmijje Tešanj, a pod pokroviteljstvom Općine Tešanj u okviru manifestacije „Tešanjsko proljeće 2014.“.

U ponedjeljak, u jutarnjim satima, Medžlis islamske zajednice je ugostio historijsku sekciju osnovne škole u Fojnici, koju vodi prof. Fejzić Saudin. Ova sekcija broji deset učenika koji pohađaju V i VI razred a koji se trenutno bave temom "Islam na području općine Fojnica". Prilikom ove posjete kao domaćini su bili: glavni imam Mensur ef. Pašalić, predsjednik Medžlisa h. Ramiz Meša te Ahmed ef. Vuković, imam Atik džamije, koja je ovom prilikom posjećena.

U nedjelju, 30. 03. 2014. godine, polaznici mektebske nastave u Čemernici su uživali u proljetnim danima, zajedno sa svojim muallimom Aziz ef. Zulumom. Poslije podne namaza, uz razgovor o našoj lijepoj vjeri, sa ilahijama na usnama, uz buđenje zelenila i različitih insekata obišli su okolne njive kao i mjesni harem gdje su zajedno proučili fatihu svim umrlima iz ovog mjesta.

Tuzla, 27. mart 2014. - Danas je u Tuzli održana 15. redovna sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH, kojom je predsjedavao Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja. Prigodnim riječima Glavnom odboru se obratio i iskazao dobrodošlicu Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija.Na današnjoj sjednici je usvojen izvještaj o realiziranim aktivnostima između dvije sjednice.

U Novom Travniku je u petak 21.03.2014. godine u Islamskom centru održana 24. po redu projekcija filma „Imami šehidi“ U ime Medžlisa IZ Novi Travnik, kao domaćina i organizatora promocije, prisutne je poselamio glavni imam Fahrudin ef. Haseljić. Potom je predsjednik Glavnog odbora udruženja „Ilmijje“ u BiH, Mensur ef. Pašalić kratko govorio o projektima koje je Ilmijja realizirala u proteklom periodu, podsjećajući da Ilmijja postoji već više od jednog stoljeća.

U dvorani livanjske BZK Preporod, uz prisustvo stotinjak Livnjaka, u subotu, 15.03.2014. godine su promovirani "Monografija Islamske zajednice u BiH" i dokumentarni film "Imami šehidi" . O monografiji i filmu su govorili predsjednik Ilmije BiH i glavni imam u Fojnici Mensur ef. Pašalić i predsjednik Skupštine Ilmije BiH i glavni imam u Bugojnu Vehid ef. Arnaut, dok je domaćin i moderator bio glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić u ime MIZ Livno kao organizatora. Čast da prouči ašere na početku manifestacije pripala je najmlađem livanjskom imamu Edinu ef. Aliću, Bratunčaninu, šehitskom djetetu, svršeniku tuzlanske Medrese i odličnom studentu i svršeniku FIN u Sarajevu a čiji je babo poginuo braneći Srebrenicu gdje je i ukopan.

Stranica 1. od 4