992. Ko želi da mu molitva bude primljena u nevolji, neka se u blagostanju moli Allahu.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

23.02.2015. god. ponedjeljak, u prostorijama Medžlisa je održana prva sjednica novoizabranih članova IO MIZ-a Fojnica. Novi saziv Izvršnog Odbora čine: h. Ramiz Meša-predsjednik, Mensur ef. Pašalić-član, h. Polutan Džemal-član, Bajro Behlil-član, Amir Kardaš-član, Edin Muminović-član i Aziz ef. Zulum-član.

Na sjednici su podneseni i usvojeni izvještaji o administrativno-pravnom poslovanju, vjersko-prosvjetnom radu te finansijski izvještaj.

Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli hedija za novoređenčad a koju će činiti Kur'an i 100.00 KM, s tim da će ovu hediju dobiti i sve bebe koje su rođene poslije 01.01.2015. god.

Donesena je odluka o detaljnom renoviranju prostorija Medžlisa te je ostavljano sedam dana roka za izradu protokola o suradnji sa općinom Fojnica a povodom vraćanja zgrade Medrese, poslije čega će biti i potpisan.

Određeno je da prva sjednica novog saziva Skupštine bude održana 04.03.2015. god. u srijedu poslije podne-namaza.

U Čaršijskoj džamiji je održana centralna svečanost u povodu obilježavanja nove hidžretske 1435. godine. Program se sastojao od učenja Časnoga Kurana i ilahija, koje su izvodili najbolji polaznici mektebske nastave iz džemaata sa područja našeg Medžlisa, a voditelj programa je bio Ahmed ef. Vuković.

U ponedjeljak, 27.10.2014. godine, u kino sali Doma kulture u Srebreniku, održana je, u organizaciji Udruženja Ilmijje u BiH i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, promocija monografije “Islamska zajednica u BiH” i dokumentarnog filma “Imami šehidi”.

U utorak, 29. 07. 2014. god., dostojanstveno je obilježen Dan šehida na području Medžlisa Islamske Fojnica uz već tradicionalno enormno prisustvo džematlija. Imami su prije centralnog obilježavanja sa svojim džematlijama obišli sve šehidske mezaristane te su došli u Čaršijsku džamiju u 12:00 h. kako bi zajedno do podne namaza proučili hatmu i kelime i tevhid pred duše svih naših bosanskih šehida.

Poslije podne namaza, uz intoniranje ilahije šehidi sa Čaršijske džamije, u dostojanstvenom hodu blizu hiladu ljudi, sljedeći djecu koja su nosila ljiljane u svojim rukama otišli smo do centralnog šehidskog mezarja. Na mezarju smo se prisjetili šehida Fojnice, šehida Bosne i Hercegovine, šehida Srebrenice i Prijedora i učili dovu da Allah dž.š. podari spas i mir braći i sestrama u Palestini. Zatim su izvedeni recitali i ilahije koje govore o Bosni i našim šehidima. Hatma dovom i polaganjem ljiljana na mezare naših Fojničkih šehida završeno je ovogodišnje obilježavanje.

Danas je u zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Fojnica bio gosp. Mesut Ozdemir, pomoćnik načelnika općine Umraniya, kao i gosp. Selim Can, brat Hasana Can-a načelnika općine Umraniya. U veoma lijepo obnovljenoj Čaršijskoj džamiji, zajedno sa našim džematlijama, gosti su klanjali ikindiju namaz a nakon namaza bilo je zadovoljstvo slušati gosp. Mesuta koji je divno učio mukabelu u našoj džamiji. Poslušajte:

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, u prostorijama Turskog Kulturnog Centra Yunuz Emre Fojnica, održan je drugi po redu turnir u stonom tenisu. Na turnir se prijavilo 36 takmičara, koji su i ovaj put pokazali zavidan nivo poznavanja ove lijepe igre.

Za prva četiri mjesta, obezbijeđene su bile i nagrade.

Prvo mjesto na turniru osvojio je Ramo Meša, i dobio nagradu tablet.

Drugo mjesto osvojio je Durić Haris, i dobio je nagradu sat.

Treće mjesto osvojio je Ramić Elmin, i dobio je nagradu srebreni lančić.

Četvrto mjesto osvojio je Harun Hurem i dobio je nagradu dres.

Turski Centar je za sva četiri mjesta obezbijedio vrijedne poklon pakete.

Cilj organiziranja ovog turnira, bilo je samo druženje naše omladine i van džamija, jer se uvijek vodimo filozofijom da džemat nije samo u džamiji, džemat je svugdje tamo gdje se osjećaš lijepo, i gdje možeš naučiti nešto novo. Zahvaljujemo se svim učesnicima turnira, ali naravno i mnogim gledaocima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj lijepi događaj. Zahvaljujemo se glavnom imamu Mensur ef. Pašaliću na velikoj podršci kada su u pitanju ovakvi projekti u našoj zajednici!

Posredstvom MIZ Fojnica obezbjeđeno je 50 Ramazanskih paketa, koje je preko Vakufske direkcije donirao narod Kuwaita, a u povodu mjeseca Ramazana.

Ovi vrijedni Ramazanski paketi podjeljeni su u Džematu Ostružnica, i to jedan dio Šehidskim porodicama, a drugi dio socijalno ugroženim domaćinstvima.

Stranica 1. od 7