1042. Allahova pomoć prati strpljive: "Poslije neugodnosti slijedi radost, a poslije teškoća dolazi olakšica".
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Salčinović Berina, učenica trećeg razreda, i polaznica mektebske nastave u džematu Čaršija je svojim trudom i zalaganjem savladala arapsko pismo. Ovim povodom, glavni imam Mensur ef. Pašalić, predsjednik džematskog odbora h. Taib Pamić, Aziz ef. Zulum i Ajdin ef. Behlil su posjetili Berinin dom te čestitali sretnim roditeljima Salčinović Nihadu i Nihadi.

Kako je to već običaj, uručen je jedan primjerak Kur'ana i paketić slatkiša na ime velikog Berininog uspjeha.

Allah Mubarek Olsun

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria54b5de62ad
.

U nedjelju, 19. aprila 2015. godine u bosansko-turskom kulturnom centru "Umranija" održano je takmičenje iz Kiraeta i Ta'lima na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica.

Učenici su se takmičili u tri kategorije: Učenje Kur'ana – mlađi uzrast (I- VI razred), Učenje Kur'ana – stariji uzrast (VII-VIII razred) i Ta'lim odnosno Test općeg znanja.

05.03.2015. god. je nastavljena praksa obilaska porodica u kojima su polaznici mektebske nastave savladali arapsko pismo. Povod za zijaret ovoj porodici je uspjeh Edne Ramić. Edni je uručen lijep primjerak Časnog Kur'ana i poklon slatkiša te je čestitano na velikom uspjehu. Allah mubarek ulsun.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria67791b8818

Dugogodišnja praksa u džematu Čaršija je obilazak porodica u kojima dijete savlada arapsko pismo odnosno uđe u Kur'an.

26. 02. 2015. su glani imam Mensur ef. Pašalić, Aziz ef. Zulum, Ajdin ef. Behlil i predsjednik džemata h. Taib Pamić zijaretili ovu porodicu, mubarećleisali Pašić Ajni te uručili Kur'an i poklon slatkiša.

Da Dragi Allah dž.š. bude zadovoljan sa našim radom i zalaganjem. Amin

23.02.2015. god. ponedjeljak, u prostorijama Medžlisa je održana prva sjednica novoizabranih članova IO MIZ-a Fojnica. Novi saziv Izvršnog Odbora čine: h. Ramiz Meša-predsjednik, Mensur ef. Pašalić-član, h. Polutan Džemal-član, Bajro Behlil-član, Amir Kardaš-član, Edin Muminović-član i Aziz ef. Zulum-član.

U Čaršijskoj džamiji je održana centralna svečanost u povodu obilježavanja nove hidžretske 1435. godine. Program se sastojao od učenja Časnoga Kurana i ilahija, koje su izvodili najbolji polaznici mektebske nastave iz džemaata sa područja našeg Medžlisa, a voditelj programa je bio Ahmed ef. Vuković.

U ponedjeljak, 27.10.2014. godine, u kino sali Doma kulture u Srebreniku, održana je, u organizaciji Udruženja Ilmijje u BiH i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, promocija monografije “Islamska zajednica u BiH” i dokumentarnog filma “Imami šehidi”.

Stranica 1. od 7