481. Obaveze vjernika prema komšiji su: ako se komšija razboli, da ga obiđe; kad umre, da se pomoli za njega i da ga isprati do groblja; ako komšija zatraži pomoć, da mu pomogne; ako komšiju pritisne kakva bijeda ili ga zadesi kakva sramota, da ga zaštiti i tu sramotu pokrije; ako je kod komšije kakvo veselje ili praznik, da ode i da mu čestita; ako komšiju kakva nesreća zadesi, (npr. smrtni slučaj u porodici), da mu izrazi saučešće i da učestvuje u njegovom bolu; da svoju kuću ne podiže iznad njegove, kako mu ne bi zaklonio sunce i vjetar (čist zrak i vidik); i da ga ne uznemirava mirisom od kuhane hrane (osobiti ako je komšija siromah), a da mu nešto od te hrane ne odnese i ne pošalje.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Sinoć (četvrtak) u prepunoj sali Tursko-bosanskog kulturnog centra u Fojnici je održano predavanje pod naslovom „Vjerske, moralne i društvene posljedice vanbračnih seksualnih odnosa“.

Predavač je bio prof. Harun Pašalić koji je ukazao na katastrofalno stanje u kojem se nalaze naši mladi te je ukazao na povećanje broja maloljetničkih trudnoća, abortusa i sve veći broj zaraženih spolno prenosivim bolestima. Drugi predavač je bila prof. Dženana Gračo koja je govorila o psiho-fizičkim posljedicama ranog stupanja u seksualne odnose.

Ova predavanja tretiraju aktuelne teme koje se tiču našega bh. društva i to je već duga tradicija u Fojnici. Predavanja organizira MIZ Fojnica u saradnji sa Udruženjem „ATIK“.

Sa početkom nove mektebske godine počeli su i novi mubareći u našim džematima. Ovoga puta su muallim Ahmed ef. Vuković, glavni imam Edin ef. Rojo, predsjednik džematskog odbora h. Taib Pamić i Ajdin ef. Behlil posjetili porodicu Fejzić a povodom uspjeha Hilmije Fejzića, polaznika mektebske nastave u džematu Čaršija.

Hilmija je svojim trudom i zalaganjem uspješno savladao arapsko pismo i postao još jedan učač Časnoga Kur'ana.

Kako je to već običaj, uručen je jedan primjerak Kur'ana i paketić slatkiša na ime velikog uspjeha. Sve čestitke upućujemo ovoj porodici i srdačno se zahvaljujemo na gostoprimstvu.

Allah Mubarek Olsun

U petak, 30.10.2015. god. u prostorijama aneksa Čaršijske džamije održana je svečana sjednica Izvrsnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Fojnica .

Sjednici su prisustvovali muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković kao i svi imami sa područja našeg Medžlisa. Svečana sjednica je održana povodom imenovanja Edin ef. Roje za glavnog imama i imama Čarsijske džamije. Predsjednik Medžlisa, h. Ramiz Meša, izrazio je dobrodošlicu muftiji Ljevakoviću te otvorio sjednicu.

Večeras je poslije akšam namaza, u Šaban ef. (Čaršijskoj) džamiji, obilješen Dan ašure (Jevmu Ašure). To je dan koji se još naziva i Idu-l-Enbija (Bajram Božijih poslanika).

Na samom početku kratko se obratio Ahmed ef. Vuković te iskazao dobrodošlicu svim prisutnim a posebno načelniku naše općine gosp. Sabahudinu Klisuri te predstavnicima bratske općine Umraniya. Na čelu ove delegacije bio je pomoćnik načelnika gosp. Husejn Egrdul koji se zahvalio na gostoprimstvu te istakao vrijednost jedinstva ummeta Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.

Centralno obilježavanje nastupanja nove hidžretske 1437. godine održano u Čaršijskoj džamiji, poslije akšam namaza, u prisustvu velikog broja vjernika te polaznika mektebske nastave. Početkom programa, prisutne je poselamio Ahmed ef. Vuković a dijelove Časnoga Kurana, ilahije i recitacije poroučili su predstavnici svih džemata sa područja našeg Medžlisa. Program je vodio Haris ef. Prozo a glavni imam Mensur ef. Pašalić se obratio prigodnim vazom te zaželio svima mubarek novu hidžretsku godinu. Svim učesnicima su uručeni prigodni pokloni kao i djeci koja su došla da budu dijelom ove lijepe večeri.

Nova Hidžretska 1437. god. Mubarek Olsun!!!

Ispred Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, želimo Vam sretanu i mubarek Novu 1437. hidžretsku godinu, sa molbom Uzvišenom Allahu, dž.š., da Vam podari zdravlja i berićeta u nastupajućoj godini. Amin!!!

13.10.2015. god. u zvaničnu posjetu našem Medžlisu došli su predstavnici kulturnog centra "Yunus Emre" iz Fojnice, v.d. direktor Yunus Cunedioğlu te prof. Mahir Pandžo. Ovoga puta Centar je zajedno sa našom bratskom općinom Umranijja obezbjedio 1000 ašura povodom 10. Muharrema 1437. h.g.

Ašure će se distribuirati preko Medžlisa islamske zajednice u Fojnici.

Ovom prilikom se srdačno zahvaljujemo općini Umranijja te kulturnom centru na ovim i dosadašnjim zajedničkim aktivnostima.

Stranica 1. od 10