1042. Allahova pomoć prati strpljive: "Poslije neugodnosti slijedi radost, a poslije teškoća dolazi olakšica".
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Aktiv žena MiZ - e Fojnica je i ove godine, kao i prethodne, 01. februara obilježio Svjetski dan hidžaba. Nakon klanjanja podne namaza, ispred Čaršijske džamije u Fojnici je otpočela šetnja kroz grad. Šetnjom nismo samo obilježile Svjetski dan hidžaba, već smo željele ukazati na to da nas IMA, da smo tu, dio ovog društva i da smo svjesne svog prava na identitet, koje je ugroženo odlukom VSTV - a o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama.

Povodom sporne odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, diljem naše lijepe domovine bit će održane razne protestne aktivnosti. Bit će organizovane mirne šetnje u gotovo svim gradovima, predavanja na temu hidžaba i dostojanstva žene muslimanke. Da i naš grad ne bi zaostajao za drugim bosanskohercegovačkim gradovima, pobrinula se Asocijacija za ženski aktivizam MiZ - e Fojnica na čelu sa njihovom predsjednicom h. Lejlom Mešom.

Teško je živjeti tako daleko od čovjjeka kojeg toliko volimo...Teško je ne moći vidjeti njegovo mubarek lice ili osjetiti slatki miris po kojem je bio poznat. ali, najviše od svega, teško je ne znati da li bi nas on volio da nas je poznavao?! Odahnite, on vas je volio više nego što i možete zamisliti. Naš voljeni Poslanik a.s., je prije njegovog preseljenja izgovorio sljedeću rečenicu:" Volio bih da sam sreo svoju braću!" Zbunjeni ashabi su ga upitali :" Zar mi nismo tvoja braća?" On im odgovori :" Vi ste moji ashabi, moja braća su oni koji će vjerovati u mene, a da me nisu vidjeli!" Elhamdulillah!!! Mi nismo tvoji ashabi, ali jesmo tvoji ahbabi, ja Resulallah!

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria39d55e886a

Veliki mubareć u porodici Beba Jasmina i Selme dogodio se 16. 01. 2o16. godine, kada su h. Taib Pamić, Behlil Ajdin ef., i Aziz Zulum muallim posjetili ovu porodicu, te u ugodnoj atmosferi, Kur` anom sa posvetom i prigodnim poklonima, nagradili njihovog sina Belmina koji je, elhamdulillah, savladao sufaru, i započeo sa učenjem Časnog Kur` ana!

Jedan od najvećih mubareća u našoj tradiciji jeste kada dijete savlada učenje sufare i tako pređe na učenje Časnoga Kur` ana. Takav mubareć dogodio se u porodici Kajević Samira i Misele, kada su h. Taib Pamić, Behlil ef. Ajdin i Aziz ef. Zulum posjetili ovu porodicu i uz primjerak Kur` ana i prigodne poklone nagradili njihovog sina Farisa koji, elhamdulillah, započinje sa učenjem Kur` ana. Aziz ef. je u kratkom obraćanju istakao da je MiZ - e Fojnica sretan što se nastavlja ovaj trend obilazaka djece koja vrijedno rade na svom usavršavanju na polju učenja Kur` ana. Budući da je obilasku prisustvovao i predsjednik Ilmije BiH - e Mensur ef. Pašalić, domaćin je izrazio želju da hair dovu prouči Mensur ef. koji je to rado i učinio.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria432ba8d21f

U periodu od 25. 12. 2015. godine, pa do 09. 01. 2016. godine, u organizaciji MiZ - e Fojnica, održana je po treći put manifestacija pod nazivom " I djeca vole Muhammeda a.s." MiZ - e Fojnica može biti ponosan na ovaj brend, kojim smo postali prepoznatljivi na našem muftijstvu. Počelo je u Ostružnici, a završilo, tradicionalno, u Srednjoj džamiji.

U petak, 08. 01. 2016. godine, poslije akšam namaza u mektebu Čaršijske džamije, održan je sastanak IO Medžlisa IZ - e Fojnica, kojim je presjedavao predsjednik IO Medžlisa h. Ramiz Meša. Na dnevnom redu našlo se 7 tački dnevnog reda. Poseban osvrt dat je na izvještaj sa održanih mevluda " I djeca vole Muhammeda a.s.". Ovaj događaj se pokazao pravim pogotkom, jer ga je i ove godine posjetilo oko 1000 naših džematlija. IO Medžlisa ističe svoju radost što su oni pokrovitelji jednog ovakvog projekta, koji okuplja našu djecu u okrilju sunneta Muhammedaa.s.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria00affa87da

Stranica 1. od 11