690. Griješnik koji priznaje svoje grijehe i nada se oprostu uzvišenog Allaha, bliži je milosti njegovoj nego pobožnik koji gubi nadu u Allahovu milost.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Na osnovu incijative za adaptaciju mekteba u Merdžanićima, na koju je bio pozvan i predsjednik Medžlisa h. Ramiz Meša, te odobrenja Izvršnog odbora za održavanje sergije (11. 04. 2014. god.) na području našeg Medžlisa, danas su uručena sredstva u iznosu od 1, 310. 00 KM.

Sredstva su uručena predsjedniku građevinskog odbora Merdžanić Rifetu u prisustvu gl. imama Mensur ef. Pašalića i predsjednika Medžlisa h. Meša Ramiza.

Pokrenuta akcija podrazumijeva temeljitu adaptaciju mekteba i osposobljavanje istog za vjerske aktivnosti.

Molimo Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su učestvovali u ovoj akciji, a oni koji žele naknadno da pomognu mogu to učiniti u prostorijama Medžlisa ili kod blagajnika u džematu Merdžanići.

Danas, 20. 04. 2014. godine, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, održano je mektebsko takmičenje najuspješnijih polaznika mektebske nastave. Ovogodišnji domaćin održavanja ove manifestacije je Tursko-bosanski Kulturni centar a veliku dobrodošlicu i gostoljubivost je pokazao prof. Yunus kome se ovoga puta iskreno zahvaljujemo. Među prisutnima su bili: glavni imam Mensur ef. Pašalić, predsjednik Medžlisa h. Ramiz Meša, svi imami sa našeg Medžlisa, roditelji, džematlije te naravno polaznici mektebske nastave.

U nedjelju, 20. 04. 2014. godine, u prostorijama Tursko-bosanskog centra "Umraniye" bit će organizovano mektebsko takmičenje u dvije kategorije: ta'lim i kiraet.

Na ovom takmičenju će učestvovati najuspješniji polaznici mektebske nastave iz svih naših džemata. Oni koji imaju namjeru da posjete ovu manifestaciju mogu to učiniti u periodu od 11:30h do 13:00h.

Dobro nam došli.

U subotu, 12. 04. 2014. godine je održana akcija čišćenja i uređivanja harema oko mesdžida u Bježaniji. Kompletna akcija je izvršena uz pomoć džematskog odbora, mjesnog imama Abdulah ef. Šemića, džematlija te djece iz mekteba koji su na ovaj način pokazali briga o svome mesdžidu i njegovom izgledu.

09. 04. 2014. godine, načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić je primio u radnu posjetu predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Fojnica. U posjeti su bili glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef.Pašalić i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Ramiz Meša.

U ponedjeljak, 14. aprila 2014. godine, u Vitezu je u sklopu obilježavanja 16. aprila stradanja Bošnjaka u Vitezu i Ahmićima, upriličena promocija filma „Imami Šehidi“ u sali Vatrogasnog doma, gdje je bio prisutan veliki broj Vitežana. Promnociji je prisustvovao načelnik općine Vitez Advana Akeljić sa svojim saradnicima. U dokumentarnom filmu se spominju tri imama sa područja Medžlisa Vitez i to: Muhamed-ef. Novalić, Ramiz-ef. Redžić i Šaban-ef. Mahmutović.

U Kotor Varošu je, u utorak 08. aprila 2014. godine, održana centralna projekcija i promocija filma “Imami Šehidi” za područje banjalučkog muftijstva. U dokumentarnom filmu se spominju i četiri imama sa ovog muftijstva i to Zahid ef. Mekić iz Banja Luke i iz Kotor Varoša Hasan ef. Alekić, Ahmet ef. Lihović i Sulejman ef. Turudić.

Projekciji filma su pored promotora Vehid ef. Arnauta predsjednika Skupštine udruženja Ilmijje i Mensur ef. Pašalića presjednika Udruženja Ilmijje Bosne i Hercegovine, prisustvovali muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, glavni imami, predsjednici MO udruženja Ilmije i većina imama sa područja banjalučkog muftijstva, kao i mnogobrojne džematlije.

U ponedjeljak, 31. 03. 2014. godine, održana je 29. redovna sjednica Izvršnog odbora Medžlisa, ovoga puta u džematu Ragale. Na sjednici su donesena rješenja po pitanju odršavanja mektebskih takmičenja koja će se uskoro održati u našoj Fojnici. Sagledana je finansijska situacija u Medžlisu te donesena odluka o održavanju sergije na području našeg cijelog Medšlisa u petak, 11. 04. 2014. god. na ime pomoći rekonstrukcije mesdžida u Merdžanićima, džemat Prokos. Donesena je također odluka da se na prigodan način obilježi i Dan džamija, koji se obilježava 7. maja.

Stranica 1. od 4