310. Uzvišeni Allah voli onoga koji kad radi jedan posao uradi ga čestito.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske u periodu od 20.07.-24.07.2015. godine boravili su u radnoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH. Razlog posjete jeste prije svega monitoring na projektima čija realizacija je započeta u sklopu partnerskog odnosa između ove dvije institucije. Osim navedenog razlog posjete jeste i analiza nekoliko novih projekata koji su kandidirani za realizaciju u narednom periodu.

Prvi dan posjete iskorišten je za obilazak lokacije izgradnje studentskog doma Fakulteta Islamskih nauka u BiH, gdje su se gosti mogli uvjeriti u stepen izvedenih radova koji su do sada završeni. Gostima je ukazano na potrebu završetka ovog projekta, kao i važnosti projekta za Islamsku zajednicu u BiH. Završetak studentskog doma jedan je od projekata koji će biti kandidiran Direkciji vakufa Republike Turske.

Dana 21.07.2015. godine predstavnici Direkcije vakufa Turske i predstavnici Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH posjetili su gradilište Aladaža džamije u Foči čiju ponovnu izgradnju finansira Generalna direkcija vakufa putem Vakufske direkcije Islamske zjadenice u BiH. Na samom gradilištu prisutni su bili i predstavnici glavnog izvođača radova, kao i predstavnici podizvođača i nadzornog organa. U toku obilaska naglašena je važnost maksimalnog uključivanja svih u tok ponovne izgradnje Aladža džamije, naročito sa aspekta kvaliteta izvedenih radova i orginalnosti istih. U tom kontekstu predstavnici Direkcije vakufa Republike Turske su izvođačima radova dali i konkretne upute i savjete.

Dana 23.07.2015. godine predstavnici Direkcije vakufa Republike Turske posjetili su Medžlis IZ Fojnica te se sastali sa rukovodstvom Medžlisa. Osim sastanka upriličen je i zajednički obilazak zgrade Medrese u Fojnici koja je i razlog dolaska predstavnika iz Turske. Rekonstrukcija zgrade medrese u Fojnici je projekat koji je kandidiran ispred Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH kao jedan od mogućih projekata u naredenom periodu a koji bi se realizirao u partnerskom odnosu ove dvije vakufske ustanove. Na zahtjev Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Fojnica, općina Fojnica je vratila zgradu medrese Islamskoj zajednici u BiH.

Osim navedenog gosti iz Turske obišli su još nekoliko lokacija koje bi mogle biti interesantne za buduće projekte koje Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH planira realizirati.

23.07.2015.god. predstavnici Vakufske direkcije BiH i generalnog sekretarijata Vakufa Republike Turske su posjetili prostorije Medžlisa Islamske zajednice Fojnica.

Na sastanku su predstavnici našeg medžlisa, predsjednik h. Meša Ramiz te prof. Harun Pašalić prezentirali projekat izgradnje ili adaptacije zgrade Medrese.

Predstavljen je idejni projekat sa ženjom da se izgradi multifunkcionalan i samoodrživ objekat.

Molimo Allaha dž.š. da nam podari snage i sposobnosti da istrajemo u našim dobrim namjerama. Amin!

U petak, 10.07.2015. god. posredstvom Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, Human Appeal International je donirao 150 ramazanskih paketa za socijalno ugrožene građane naše Općine a na osnovu općinskog registra ugroženih.

Paketi su podijeljeni iza zgrade Medrese, nekadašnje zgrade općine Fojnica.

Glavni imam Mensur ef. Pašalić se zahvalio gosp. Isi Yusufu, koji je došao ispred spomenute organizacije, na njihovoj pažnji koju uvijek pokazuju prema Fojnici i muslimanima Fojnice.

Sretni smo što se u zajedničkoj organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, općine Umranija i općine Fojnica nastavlja organizirano obilješavanje mubarek ramazane kroz zajedničke iftara. Ove godine općina Umranija je obezbjedila hiljadu iftara za naše džematlije, a sinoćnji iftar je organiziran na poziv općine Fojnica za četiri stotine naših džematlija, privrednika i saradnika.

Na ovom iftaru je prisustvovala visoka delegacija istanbuske općine Umranija koju su činili: načelnik općine Hasan Can, pomoćnik načelnika Mesut Ozdemir, drugi pomoćnik Mustafa Kućukapetan i treći pomoćnik Hadži Husein. Ovi naši gosti su mahsuz došli u našu Fojnicu da sa nama obilježe i provedu dio mubarek mjeseca ramazana.

U subotu, 27.06.2015. god. je humanitarna organizacija Crveni polumjesec iz UAE bila sponzor ramazanskih aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica.

U subotu, 4. jula 2015. godine, h. Meho Kadrić, predsjednik džematskog odbora, i h. Enver ef. Beganović, podjelili su trideset paketa (prehrambeni artikli) potrebnim džematlijama džemata Ostružnica, poklon kuvajtskog naroda, koje smo dobili putem Vakufske direkcije Sarajevo. Paketi su svim korisnicima podjeljeni na kućnim vratima. Vidno iznenađeni, korisnici su upućivali hajr dove svima, od donatora do onih koji su dijelili. I mi se pridružujemo dovama: Nek Uzvišeni Allah nagradi iz Svojih riznica. Amin!

Ramazan je pun lijepih ibadeta i druženja. Jedan od najljepših je mukabela, druženje sa Kura'nom. Donosimo vam snimak dijela mukabele iz naše Čaršijske džamije a učači ove mukabele su: Mensur ef. Pašalić, Šemić ef. Abdulah, hfz. Üzeyir Gök, prof. Harun Pašalić, Ajdin ef. Behlil, Ahmed ef. Vuković, Aziz ef. Zulum, Haris ef. Prozo te učenik Gazi Husrev-begove medrese Amil Pašić.

Za našu stranicu hfz. Üzeyir Gök je kazao: "Zovem se Üzeyir Gök. Postao sam hafiz u Ankari, kada sam imao 13 godina. Tamo predajem u medresi za hafize. Drago mije što sam određen da ramazan provedem baš ovdje s vama u Fojnici. Oženjen sam i imam tri kćerke a moja supruga se zove Ajša.

Fojnica je veoma lijep krad a posebno želim istaknuti srdačne i gostoprimljive ljude. Nadam se da ću do kraja ramazana upoznati što više ljudi i načiti što više bosanskog jezika. Bog vam dao svako dobro!"

U koordinacji Medžlisa Islamske zajenice Fojnica, općina Umraniya i Fojnica,i ove godine su organizirani iftari za hiljadu postača koje finansira istanbulska općina Umraniya.

U srijedu, 01.07.2015. god. je organizirano privih tri stotine iftara za učače i slušatalje mukabela u džematima Čaršija, Srednja džamija i Gornja Mahala. Ovom iftaru su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora, skupštine Medžlisa i članovi džematskih odbora. Prije proučene dove obratio se i glavni imam Mensur ef. Pašalic, te novi načelnik općine g. Sabahudin Klisura. Posebni gosti na ovom iftaru su bili petorica profesora Gazi Husrev-begove medrese koji su obišli pet džemata.

Ambijent i organizacija ovog iftara su bili fantastični, morate biti veoma spretni da u jednom trenutku poslužujete tri stotine postača. Mensur ef. je čestitao na uspješno obavljenom poslu te zatražio da se jednim aplauzom nagrade konobari i kuhari ovog iftara štp su prisutni sa radošću i učinili.

Stranica 1. od 9