992. Ko želi da mu molitva bude primljena u nevolji, neka se u blagostanju moli Allahu.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

20.09.2018. godine je u Čaršijskoj džamiji u Fojnici održano večer Kur`ana u povodu obilježavanja Dana ašure. Odlomke iz Kur` ana Časnog su proučili polaznici škole hifza MiZ - e Fojnica. Prisutne džematlije je poselamio glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo. On je u svom obraćanju istakao važnost pokretanja ove škole na nivou Muftijstva sarajevskog. Posebno se zahvalio džematskom odboru džemata Čaršija na pripremanju ašure. Prisutne je poselamio i muhaffiz u školi hifza h. Ćamil ef. Hajdarević. Posebno je skrenuo pažnju na važnost poštivanja uleme i onih koji se konstantno druže sa Kur` anom, ali i činjenicu da su roditelji ti koji su mu pomogli u procesu učenja u školi hiza MiZ - e Fojnica. IO MiZ - e Fojnica, na čelu sa predsjednikom h. Ramizom Mešom, od samog osnivanja ove škole na području našeg Medžlisa dao je punu podršku ovom lijepom projektu.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria029e99c927

15.09.2018. godine je fojničke mektebe posjetio dr. Abdulgafar Velić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje. U društvu glavnog imama h. Edin ef. Roje obišao je mektebe, te je tom prilikom djeci i muallimima poželio uspješnu mektebsku godinu. Skrenuo je pažnju da je mekteb lijepa prilika da se postignu dobri rezultati, da se steknu nova prijateljstva.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria6bd88cbf27

15.09. 2018. godine džematlije džemata Ostružnica su započeli akciju zamjene krova na imamskoj kući, kao i na postavljanju termo fasade na istoj. Dio sredstava obezbijedio je IO MiZ - e Fojnica u iznosu od 5000,00 KM. Sredstva su obezbijeđena preko ministarstva prostornog uređenja SBK na čelu sa ministrom Amerom Mrako. Ostali dio sredstava obezbijedile su ljudi iz džematskog odbora džemata Ostružnica. Ovo je još jedan u nizu projekata koji je došao u fazu realizacije zahvaljujući u porvom redu federalnom zastupniku i predsjedniku IO MiZ - e Fojnica h. Ramizu Meši. Kuća u džematu Ostružnica u kojoj trenutno živi h. Enver ef. Beganović bila je jedan od prioriteta.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria7128be37b6

10.09.2018. godine je u prelijepom ambijentu Čaršijske džamije u Fojnici u organizaciji MiZ - e Fojnica proučen mevlud povodom nastupanja Nove 1440. hidžretske godine. Mevlud su proučili imami MiZ - e Fojnica. Prisutnima se obratio glavni imam h. Edin ef. Rojo koji se posebno zahvalio predsjedniku MiZ - e Fojnica h. Ramizu Meši na ogromnoj podršci u realizaciiji svih aktivnosti.

22.07.2018. godine je na Prokoškom jezeru proučen tradicionalni šehidski mevlud. Mevlud su proučili imami MiZ - e Fojnica i hor derviša iz Vukeljića. Plato ispred džamije je bio ispunjen vijernicima koji su došli iz svih krajeva BiH kako bi prisustvovali ovom mevludu. Sve prisutne je poselamio glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo, koji se u svom obraćanju posebno zahvalio porodici Čabaravdić iz Visokog koja je uvakufila džamiju na Prokoškom jezeru, te porodici Čaluk iz Kaknja koji su nedavno kao vakuf uradili jednu prelijepu česmu ispred džamije. Sve prisutne je posebno poselamio i u ime predsjednika MiZ - e Fojnica h. Ramiza Meše koji zbog obaveza nije mogao prisustvovati mevludu.

Danas je MiZ - e Fojnica započeo sa uređenjem šehidskog mezarja u Šečerhanovoj bašči. Predsjednik MiZ - e Fojnica i zastupnik u federalnom Parlamentu h. Ramiz Meša ističe da su sredstva obezbijeđena preko direktora Sektora za boračko - invalidsku zaštitu Srednjobosanskog Kantona. Također ističe da će se ovim projektom omogućiti dostojanstveniji ambijent za obilježavanje Dana šehida u Fojnici.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria3d3a1ad23f

U Odjelu za brak, porodicu i ženski aktivizam zaista ne prestaju sa svojim aktivnostima. Ovaj Odjel, na čelu sa koordinatoricom h. Lejlom Mešom, čini sve kako bi se naše hanume, majke, sestre istinski osjećale kao dio jedne velike porodice koja se zove MiZ - e Fojnica. Za ovo putovanje hanume su imale ogromnu podršku od predsjednika IO MiZ - e Fojnica i zastupnika u federalnom parlamentu h. Ramiza Meše.U organizaciji Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam hanume iz naše Fojnice su u od 01.07. 2018. godine boravile u Istanbulu u R Turskoj.

Stranica 1. od 26