289. Allah kaže: "Ko bude neprijatelj mome robu koga sam ja odabrao i koji je meni blizak, ja ću tome čovjeku navijestiti rat!. "Ničim se moj rob ne može meni više približiti, nego onim čime sam ga ja zadužio." "Moj rob se meni približava još i dobrovoljnim bogoslužjem, sve dok ga ne zavolim. A kad ga ja zavolim, onda postanem sluh njegov kojim sluša, vid njegov kojim vidi, ruka njegova kojom radi i hod njegov kojim ide. Ako me nešto zamoli, daću mu, a ako zatraži moju pomoć, ja ću ga zaštititi."
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

U ponedjeljak su počeli XVII po redu Sportski susreti imama i uposlenika IZ-e u BiH i regionu. Učešće su uzeli predstavnici svih muftiluka iz BiH, predstavnici IZ-e u Crnoj Gori, imami IZ-e sa Kosova i domaćini ispred sandžačkog muftijstva.

Takmičenje se odvijalo u Novom Pazaru i to u disciplinama futbal, odbojka, košarka, šah i stoni tenis. Najbolji u odbojci bili su predstavnici IZ Kalesija koji su u finalu pobjeda ekipu Muftijstva Sandžačko sa 2:0 u setovima. Titulom se u košarci okitilo Muftijstva Sandžačko koje je u finalu bilo bolje od Muftijstva Goržadanskog.

Najviše pažnje privuklo je finale u malom fudbalu u kojem su se sastale ekipe Mufijstva Sandžačkog i ekipe Rijaseta Crne Gore. Ubjedljivo sa 3:0 slavila je ekipa Mufijstva Sandžačkog golovima Amel Hota, Vahida Ugljanina i Almira Pramenkovića.

Ekipe Muftijstva Sandžačkog bile su najbolje i u šahu i stonom tenisu. U ukupnom plasman prvo mjesto ubjedljivo je osvojila ekipa Muftijstva Sandžačkog.

(www.mesihat.org)

rijaset.ba

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriae2403ad3a5

Realizirajući koncept socijalnog programa za članove Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predsjednik Glavnog odbora Udruženja Mensur ef. Pašalić je 23.07.2015. godine potpisao ugovor sa najvećim rehabilitacionim centrom u BiH, Liječilištem „Reumal“ Fojnica.

Ugovor ispred Reumala potpisao je gosp. Semin Sudžuka, direktor za prodaju i marketing.

Ovim ugovorom za članove Udruženja ilmijje, prvenstveno imame, postignut je subvencionirani način liječenja i rehabilitacije te očekujemo da će ovo biti nastavak vrlo plodonosne suradnje između Udruženja ilmijje i Liječilišta „Reumal“ Fojnica.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriac12ec0e655

Predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske u periodu od 20.07.-24.07.2015. godine boravili su u radnoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH. Razlog posjete jeste prije svega monitoring na projektima čija realizacija je započeta u sklopu partnerskog odnosa između ove dvije institucije. Osim navedenog razlog posjete jeste i analiza nekoliko novih projekata koji su kandidirani za realizaciju u narednom periodu.

Prvi dan posjete iskorišten je za obilazak lokacije izgradnje studentskog doma Fakulteta Islamskih nauka u BiH, gdje su se gosti mogli uvjeriti u stepen izvedenih radova koji su do sada završeni. Gostima je ukazano na potrebu završetka ovog projekta, kao i važnosti projekta za Islamsku zajednicu u BiH. Završetak studentskog doma jedan je od projekata koji će biti kandidiran Direkciji vakufa Republike Turske.

Dana 21.07.2015. godine predstavnici Direkcije vakufa Turske i predstavnici Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH posjetili su gradilište Aladaža džamije u Foči čiju ponovnu izgradnju finansira Generalna direkcija vakufa putem Vakufske direkcije Islamske zjadenice u BiH. Na samom gradilištu prisutni su bili i predstavnici glavnog izvođača radova, kao i predstavnici podizvođača i nadzornog organa. U toku obilaska naglašena je važnost maksimalnog uključivanja svih u tok ponovne izgradnje Aladža džamije, naročito sa aspekta kvaliteta izvedenih radova i orginalnosti istih. U tom kontekstu predstavnici Direkcije vakufa Republike Turske su izvođačima radova dali i konkretne upute i savjete.

Dana 23.07.2015. godine predstavnici Direkcije vakufa Republike Turske posjetili su Medžlis IZ Fojnica te se sastali sa rukovodstvom Medžlisa. Osim sastanka upriličen je i zajednički obilazak zgrade Medrese u Fojnici koja je i razlog dolaska predstavnika iz Turske. Rekonstrukcija zgrade medrese u Fojnici je projekat koji je kandidiran ispred Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH kao jedan od mogućih projekata u naredenom periodu a koji bi se realizirao u partnerskom odnosu ove dvije vakufske ustanove. Na zahtjev Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Fojnica, općina Fojnica je vratila zgradu medrese Islamskoj zajednici u BiH.

Osim navedenog gosti iz Turske obišli su još nekoliko lokacija koje bi mogle biti interesantne za buduće projekte koje Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH planira realizirati.

23.07.2015.god. predstavnici Vakufske direkcije BiH i generalnog sekretarijata Vakufa Republike Turske su posjetili prostorije Medžlisa Islamske zajednice Fojnica.

Na sastanku su predstavnici našeg medžlisa, predsjednik h. Meša Ramiz te prof. Harun Pašalić prezentirali projekat izgradnje ili adaptacije zgrade Medrese.

Predstavljen je idejni projekat sa ženjom da se izgradi multifunkcionalan i samoodrživ objekat.

Molimo Allaha dž.š. da nam podari snage i sposobnosti da istrajemo u našim dobrim namjerama. Amin!

U petak, 10.07.2015. god. posredstvom Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, Human Appeal International je donirao 150 ramazanskih paketa za socijalno ugrožene građane naše Općine a na osnovu općinskog registra ugroženih.

Paketi su podijeljeni iza zgrade Medrese, nekadašnje zgrade općine Fojnica.

Glavni imam Mensur ef. Pašalić se zahvalio gosp. Isi Yusufu, koji je došao ispred spomenute organizacije, na njihovoj pažnji koju uvijek pokazuju prema Fojnici i muslimanima Fojnice.

Sretni smo što se u zajedničkoj organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, općine Umranija i općine Fojnica nastavlja organizirano obilješavanje mubarek ramazane kroz zajedničke iftara. Ove godine općina Umranija je obezbjedila hiljadu iftara za naše džematlije, a sinoćnji iftar je organiziran na poziv općine Fojnica za četiri stotine naših džematlija, privrednika i saradnika.

Na ovom iftaru je prisustvovala visoka delegacija istanbuske općine Umranija koju su činili: načelnik općine Hasan Can, pomoćnik načelnika Mesut Ozdemir, drugi pomoćnik Mustafa Kućukapetan i treći pomoćnik Hadži Husein. Ovi naši gosti su mahsuz došli u našu Fojnicu da sa nama obilježe i provedu dio mubarek mjeseca ramazana.

U subotu, 27.06.2015. god. je humanitarna organizacija Crveni polumjesec iz UAE bila sponzor ramazanskih aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica.

U subotu, 4. jula 2015. godine, h. Meho Kadrić, predsjednik džematskog odbora, i h. Enver ef. Beganović, podjelili su trideset paketa (prehrambeni artikli) potrebnim džematlijama džemata Ostružnica, poklon kuvajtskog naroda, koje smo dobili putem Vakufske direkcije Sarajevo. Paketi su svim korisnicima podjeljeni na kućnim vratima. Vidno iznenađeni, korisnici su upućivali hajr dove svima, od donatora do onih koji su dijelili. I mi se pridružujemo dovama: Nek Uzvišeni Allah nagradi iz Svojih riznica. Amin!

Stranica 1. od 9