380. Allaha molite sa čvrstim uvjerenjem da će vaša molitva biti uslišena. Znajte, da uzvišeni Allah ne prima molitve od čovjeka čije je srce nemarno i koje je drugim stvarima zaokupljeno.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

U nedjelju je u prelijepom ambijentu na Prokoškom jezeru proučen mevlud u znak sjećanja na šehide naše lijepe Fojince. Učenje Kur` ana, zikra, ilahija stopilo se zikrom ptica, vjetra i svemu dalo jedan poetičan uzdah. Prisutne je poselamio glavni imam h. Edin ef. Rojo. Centralni vaz je održao Mensur ef. Pašalić, koji je istakao važnost okupljanja na ovakvim mjestima. Također je naglasio ljepotu naše lijepe tradicije, kada mi uz Bašagićeve stihove " Dobro nam došo", ustajemo na noge i odajemo počast Muhammedu a.s., i njegovoj poslaničkoj misiji. Ovaj mevlud je održan u sklopu manifestacije " Sjećanje na juli 93.", pod pokroviteljstvom MiZ- e Fojnica na čelu sa predsjednikom h. Ramizom Mešom.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriae2c76dd577

Prošle sedmice je u organizaciji MiZ - e Fojnica održana manifestacija " Sjećanje na juli 93.", u okviru koje je održano nekoliko zanimljivih sadržaja. Ovi sadržaji su imali za cilj animirati sve, posebno mlade, da se ne zaborave herojski dani koje je naš narod imao jula 93. U petak, 22. 07. 2016. godine u TKC " Yunus Emre " u Fojnici održana je premijerna promocija za trailer novog filma u organizaciji " Ilmijje" BiH " Imami logoraši".

Iza nas je mubarek mjesec ramazan. U ovoj foto - reportaži možete vidjeti kako je u Fojnici protekao ovaj mubarek mjesec. Ovim putem zahvaljujemo se svima koji podržavaju rad MiZ - e Fojnica. Selamimo sve one koji su nam pomogli da organizujemo mnoge ramazanske sadržaje, i molimo Allaha dž.š., da ukabuli sve naše zajedničke aktivnosti. Uživajte u lijepim slikama..

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriabcb80c0396

Povodom nesretnih događaja u Turskoj, kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvesti državni udar u Turskoj i atentat na predsjednika Redžepa Tayipa Erdogana, IO MiZ - e Fojnica, na čelu sa predsjednikom h. Ramizom Mešom, ovim putem želi da iskaže riječi podrška turskom narodu, a posebno svim Bošnjacima koji žive u Turskoj i narodu bratske općine Umraniye. Posebne selame šaljemo načelniku Hasanu Canu i njegovim saradnicima, koji već godinama podržavaju rad MiZ - e Fojnica. Dove svih nas u Fojinici su sa našom braćom u Istanbulu i svim drugim gradovima u Turskoj. Danas je u mnogim džamijama u Turskoj, pa i u općini Umraniyi, klanjana dženaza poginulim u ovom državnom udaru. Uzvišenog Allaha molimo za njihov džennet, a porodicama da podari sabura.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria7b5726bf27

DAN ŠEHIDA

Danas je održan šehida na području cijele BiH, pa tako i u našoj Fojnici. U 12 sati su vjernici proučili hatmu u Čaršijskoj džamiji. Nakon toga, se u defileu, tradicionalno uz ilahiju šehidi, koju je učio Aziz ef. Zulum, krenulo ka platou harema Šečerhanova bašča, gdje su proučene završne sure i poklonjena hatma, te poklonjen po jedan ljiljan na svaki mezar šehida. Vjernicima se obratio h. Edin ef. Rojo, dok je dovu proučio h. Mensur ef. Pašalić. Programu su, osim velikog broja vjernika i šehidskih porodica, prisustvovali predsjednik MiZ - e Fojnica i federalni zastupnik h. Ramiz Meša, načelnik Općine Fojnica g. Sabahudin Klisura. Ostaje žal za centralnim šehidskim obilježjem koje nedostaje našem gradu, za čiju odbranu su živote dali šehidi. Neka nam oproste što mi nismo hrabri poput njih. Neka im je vječni rahmet..

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriac2ad320eb6

Delegacija Džematskog odbora Čaršijske džamije je nedavno posjetila prostorije Udruženja ilmijje BiH gdje ih je srdačno dočekao Mensur ef. Pašalić, predsjednik Ilmijje i donedavni imam Čaršijske džamije. On ih je tom prilikom upoznao sa novim projektima Ilmijje, posebno naznačivši treći dokumentarni film Imami logoraši. Delegacija je nakon džuma namaza imala i susret sa g. Hasanom Džanom i njegovim saradnicima. U ovoj delegaciji bili su predsjednik Džematskog odbora Čaršijske džamije h. Taib Pamić, Turko Mensur i Tutnjević Fuad. U delegaciji je bio i hafiz Arif Kaya iz Turske.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria66acbf1c72

Jučer je, nakon podne namaza, u prelijepom ambijentu kamin sale, u restoranu " Stara banja", održan tradicionalni bajramski prijem. Domaćini su bili predsjednik MiZ - e Fojnica h. Ramiz Meša i glavni imam h. Edin ef. Rojo. Edin ef. je poselamio goste, dok se predsjednik Medžlisa zahvalio svima što prate i podržavaju rad MiZ - e Fojnica.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria9d5e11dc87

Stranica 1. od 15