140. Kada Allah hoće dobro nekom čovjeku učini ga učenim u vjeri, sačuva ga od pohlepe za ovim svijetom i da mu da otkrije svoje mane.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Na inicijativu predsjednika MiZ - e Fojnica h. Ramiza Meše, a odlukom IO MiZ - e Fojnica, sutra će u svim džematima gdje se obavlja džuma - namaz biti postavljena sergija za djevojčicu Sarah Tutnjević.

Ovih dana je radno i džematu Dusina. Džematlije, Džematski odbor i njihov imam Mustafa ef. Huskić vlastitim sredstvima i trudom grade pomoćni objekat uz džamiju. Vrijednost projketa je 5000 KM.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria4580ef45b8

MiZ - e Fojnica u saradnji sa džematskim odborima čini sve kako bi se džematlijama pružio što kvalitetniji ugođaj prilikom dolaska u naše džamije. Tako su jučer u Čaršijskoj džamiji u Fojnici puštene u funkciju dvije nove abdesthane, za muškarce, ali za hanume. Osim abdesthana, urađena je dezinfekcija i čišćenje gasulhane, te je očišćen ulaz na munaru. Ovim putem se zahvaljujemo omladini koja se odazvala na naš poziv, te nam pomogla u ovoj akciji. Za sve učesnike akcije MiZ - e Fojnica, obezbijedio je ručak. Omladina se posebno zahvaljuje predsjedniku MiZ - e Fojnica h. Ramizu Meši koji je obišao radove, te tom prilikom počastio omladinu sokovima i kolačima. Otvorenje novih abdesthana sa mokrim čvorovima, za muškarce i hanume, predstavlja odgovor na opravdane kritike džematlija o neuslovnosti i dotrajalosti stare abdesthane.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriac995df1da2

U srijedu, 11. 10. 2017. godine održana je redovna sjednica IO MiZ - e Fojnica. Sjednica je održana o ubnovljenim prostorijama MiZ - e Fojnica. Sjednicom je predsjedavao predsjednik IO MiZ - e Fojnica h. Ramiz Meša.

U proteklom periodu MiZ - e Fojnica je aktivno učestvovao u akciji " BiH za Siriji", koju je organizovalo Muftijstvo sarajevsko. Svi džemati sa područja našega Medžlisa su se uključili i pomogli da ova akcija bude uspješna.

U subotu je u prelijepom ambijentu Čaršijske džamije u Fojnici održana večer Kur` ana i ilahija, a u povodu 10. muharrema ili Dana ašure.

Predstavnici Generalne direkcije za vakufe Republike Turske ovih dana boravili su u randoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH. Cilj radne posjete jeste sagledavanja statusa realizacije projekata koje ove dvije vakufske direkcije realiziraju u partnerskom odnosu u Bosni i Hercegovini. Ispred Generalne direkcije vakufa Republike Turske u posjetu je došao g-din Suat Baskan član uprave Generalne direkcije za vakufe Republike Turske sa svojim saradnicima.

Prvi dan radne posjete upriličena je posjeta Foči i Čajniču, odnosno sagledavanju stepena završenosti projekta ponovne izgradnje Aladža džamije u Foči i ponovne izgradnje Sinan-begove džamije u Čajniču. Nakon posjete ovim dvjema lokacijama upriličen je zajednički sastanak sa predstavnicima izvođača radova i predstavnicima nadzora za ova dva projekta.

Drugi dan radne posjete predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH posjetili su Travnik i gradilište rekonstrukcije Šarene džamije u Travniku. Nakon posjete Šarenoj džamiji u Travniku obavljena je posjeta Banja Luci te se na licu mjesta analizirala dinamika ponovne izgradnje Arnaudije Džamije u Banja Luci.

Osim navedenih projekata predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske posjetili su lokaciju izgradnje stambeno poslovnog objekta u Odobašini, Sarajevo, lokaciju izgradnje studentskog doma Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, lokaciju restauracije Baščaršijske džamije u Sarajevu.

U petak. 22.09.2017. godine upriličen je sastanak u prostorijama Vakufske direkcije, na kojem su aktivnu ulogu uzeli predstavnici kompanija iz Turske koji su izvođači na određenim projektima, predstavnici kompanija iz BiH, kao izvođači i predstavnici nadzornih organa. Na sastanku je pojedinačno analiziran svaki od gore navedenih projekata te su dogovorani budući koraci i radnje u realizaciji projekata.

Osim navedenih projekata razgovora je bilo i o projektima za koji su potpisani protokoli i koji trebaju započeti sa realizacijom najkasnije početkom sljedeće godine a to su izgradnja zgrade medrese u Fojnici, rekonstrukcija Ferhat-begove džamije i poslovnih prostora u Tešnju, izgradnja vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, te rekonstrukcija Šarene džamije u Tuzli.

Svi gore navedeni projekti realiziraju se u partnerskom odnosu ove dvije vakufske direkcije. Na sastanku je također bilo razgovora o budućim projektima za koje se priprema dokumentacija i koje će Vakufska direkcija kandidirati Generalnoj direkciji za vakufe Republike Turske.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria9fda2271e7

Stranica 1. od 22