695. Čitati Kur'an s razmišljanjem bolje je nego čitati ga formalno (bez razmišljanja o porukama).
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Sarajevo, 19. maj 2015. (MINA) – U Sarajevu je održana izborno izvještajna sjednica Skupštine udruženja Ilmije Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici su prisustvovali i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Hasan Čengić.

Ovo je bila prva sjednica u novom sazivu čime je zaokružen izborni proces u Udruženju ilmijje na svim nivoima.

Na sjednici je izabran novi Glavni odbor.

Za predsjednika Glavnog odbora Udruženja ilmije ponovo je izabran dosadašnji predsjednik Mensur ef. Pašalić, a za predsjednika Skupštine Vehid ef. Arnaut.

Prisutnim na Skupštini obratio se reisu-l-ulema Husein ef Kavazović. On je u svom obraćanju, uz ostalo, upozorio na izazove novih tumačenja islama na ovim prostorima i značaj očuvanja identiteta bosanskih muslimana.

- Taj teret nema ko ponijeti izuzev Ilmije! U našem narodu i našoj zajednici ne postoje druge snage koje bi mogle preuzeti teret očuvanja duhovnog integriteta i identiteta našeg naroda na ovim prostorima. Možda je presudna i najvažnija, najodlučnija “bitka" za očuvanje našeg mezheba i maturidijskog akaida, kazao je između ostalog Reisu-l-ulema.

rijaset.ba

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria8c6f1d1ad1

U utorak, 19.05.2015. god, je obilježen još jedan lijep mubarek a povodom uspjeha Emine Mušinbegović.

U prisustvu užeg kruga porodice Mušinbegović i predstavnika džemata Čaršija, uručeni su pokloni te učinjena dova da Emina vjerno čuva i njeguje postignuti uspjeh.

Allah mubarek olsun njenoj porodici a posebno roditeljima Jasminu i Samiri.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriaea8c225785

U petak, 15.05.2015. god. održan je 26. tradicionalni omladinski mevlud povodom mubarek noći lejletu-l-miradž. Učenjem Časnoga Kur'ana, mevluda i ilahija naša omladiina je učinila da ova mubarek noć zrači ljepotom lijepoga islama.

Pored Šemić ef. Abdulaha, obratili su se i glavni imam Mensur ef. Pašalić koji je govorio o aktivnostima našeg Medžlisa, te Kršić Amina koja je govorila na temu Isra i Miradž.

Učesnici ovogodišnjeg mevluda bili su: Kršić Amina, Polutan Mediha, Mujčić Dženan, Hadžimejlić Edin, Hadžimejlić Hatidža, Tokalić Ajla, Mujčić Harun, Pašić Amil, Srnja Nedžma, Mehić Sendžana, Mehić Sumeja, Pugonja Armina, Klisura Ajla, Haris Okanović i Lamija Mujčić.

Učesnicima su uručene prigodne nagrade od strane džemata Gornja Mahala.

U četvrtak, 14.05.2015. god. predstavnici džemata Čeršija su zijaretili porodicu Pamić Ismeta povodom uspjeha njegove kčerke Adne Pamić u savlađivanju sufare. Ovim uspjehom smo dobili još jednog učača Božije riječi.

Da Allah dž.š. ukabuli ovaj trud. Amin.

Uspjeh Kanite Pamić je bio povod za još jednu posjetu predstavnika džemata Čaršija. Sretne roditelje, Kemala i Azru, su zijaretili glavni imam Mensur ef. Pašalić, Aziz ef. Zulum (muallim), Ajdin ef. Behlil i h. Taib Pamić kao predsjednik džematskog odbora ali i kao Kanitin dedo.

Kako je to i običaj, uručeni su Kuran i poklon slatkiša te čestitano na velikom uspjehu.

Allah Mubarek Olsun.

06.05.2015.god.u zvaničnoj posjeti prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica su bili gosp. Adil El-Hanfar i gosp. Ahmed ibn Muhammedom iz Kuvajta. Ovom prilikom su došli da vide dio naših aktivnosti u radu sa mektebskom djecom sa posebnom poentom na djevojčice koje pohađaju mektebsku nastavu i učenice srednje škole koje nose hidžab.

Prisutne učenice su pokazale svoje znanje kroz učenje Kur'ana te time pokazale ljubav prema Allahovoj dž.š. riječi a nakon toga su naši gosti podijelili skromne hedije.

Glavni imam Mensur ef. Pašalić i predsjednik Medžlisa Ramiz h. Meša su Gosp. Adilu El Hanfaru predstavili ideju izgradnje nove zgrade na mjestu nekadašnje Medrese.

Nesvakidašnji svečani događaj desio se u džematu Dusina MIZ Fojnica u ponedjeljak 04.05.2015.godine do akšam namaza.Dvanaest polaznica uz veliko strpljenje i požrtvovanost savladale su uspješno Kur'ansko pismo-sufaru te su započele učenje u Časnoj Knjizi.

Dugogodišnja želja mnogih od njih se ostvarila kako same kažu lakše nego što su na početku mislile.Svakog ponedjeljka i četvrtka iza jacija namaza počevši od 16. februara do 27. aprila 2015.godine bila je prilika ne samo za učenje nego i lijepo druženje i međusobno podržavanje.

Stranica 1. od 8