834. Nije junak onaj koji ljude obara (u hrvanju), nego je junak ko sebe savlada u srdžbi.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

U ponedjeljak, 27.10.2014. godine, u kino sali Doma kulture u Srebreniku, održana je, u organizaciji Udruženja Ilmijje u BiH i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, promocija monografije “Islamska zajednica u BiH” i dokumentarnog filma “Imami šehidi”.

Na samom početku prisutnima se obratio glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić, koji je poselamio prisutne na skupu te najavio današnji program, a potom pozvao zamjenika muftije tuzlanskog mr. Vahid ef. Fazlovića, dr. sci Sead ef. Seljubca da se obrati prisutnim gostima. Sead ef. je govorio o značaju islamske zajednice te o zajedničkim projektima koji se realiziraju u okviru islamske zajednice. Nakon dr. Seljubca riječ je uzeo predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, koji je u kratkim crtama prezentirao najznačajnije projekte koje je u posljednje vrijeme realiziralo Udruženje Ilmijje. “Naš cilj nije da glorifikujemo ulogu imama tokom agresije na BiH, ali želimo da naglasimo da su imami bili uz svoj narod, i da su, zajedno sa svojim narodom, proživljavali ratne strahote”, kazao je predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, podsjetivši na strašne trenutke kroz koje su prolazili imami tokom agresije na BiH. On je također naglasio da je dokumentarni film “Imami šehidi” jedan u nizu projekata Udruženja Ilmijje, i drugi film u serijalu dokumentaraca, čiji je cilj afirmacija uloge imama u odbrani BiH i njenom razvoju.

Nakon obraćanja predstavnika muftijstva i Ilmijje uslijedila je promocija monografije “Islamska zajednica u BiH”, a promotor je bio Vehid ef. Arnaut, poredsjednik skupštine Ilmijje BiH.

Nakon promocije knjige uslijedila je projekcija filma “Imami šehidi”, koji je propraćen pomno sa tekbirima.

Promociji monografije “Islamska zajednica u BiH” i dokumentarnog filma “Imami šehidi” prisustvovali su imami Medžlisa: Srebrenik, Gračanica, Gradačac, Brčko, Čelić, B. Šamac, Odžak i Modriča. Pored imama promociji dokumentarnog filma prisustvovali su i članovi porodica stradalih imama, zvaničnici Islamske zajednice i imami, kao i brojni građani Srebrenika.

Molimo Allaha da sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj projekat ugleda svjetlo dana, nagradi i podari svaki hajr. Amin!

Damir ef. Babajić

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria765b67d802

rijaset.ba

U utorak, 29. 07. 2014. god., dostojanstveno je obilježen Dan šehida na području Medžlisa Islamske Fojnica uz već tradicionalno enormno prisustvo džematlija. Imami su prije centralnog obilježavanja sa svojim džematlijama obišli sve šehidske mezaristane te su došli u Čaršijsku džamiju u 12:00 h. kako bi zajedno do podne namaza proučili hatmu i kelime i tevhid pred duše svih naših bosanskih šehida.

Poslije podne namaza, uz intoniranje ilahije šehidi sa Čaršijske džamije, u dostojanstvenom hodu blizu hiladu ljudi, sljedeći djecu koja su nosila ljiljane u svojim rukama otišli smo do centralnog šehidskog mezarja. Na mezarju smo se prisjetili šehida Fojnice, šehida Bosne i Hercegovine, šehida Srebrenice i Prijedora i učili dovu da Allah dž.š. podari spas i mir braći i sestrama u Palestini. Zatim su izvedeni recitali i ilahije koje govore o Bosni i našim šehidima. Hatma dovom i polaganjem ljiljana na mezare naših Fojničkih šehida završeno je ovogodišnje obilježavanje.

Danas je u zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Fojnica bio gosp. Mesut Ozdemir, pomoćnik načelnika općine Umraniya, kao i gosp. Selim Can, brat Hasana Can-a načelnika općine Umraniya. U veoma lijepo obnovljenoj Čaršijskoj džamiji, zajedno sa našim džematlijama, gosti su klanjali ikindiju namaz a nakon namaza bilo je zadovoljstvo slušati gosp. Mesuta koji je divno učio mukabelu u našoj džamiji. Poslušajte:

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, u prostorijama Turskog Kulturnog Centra Yunuz Emre Fojnica, održan je drugi po redu turnir u stonom tenisu. Na turnir se prijavilo 36 takmičara, koji su i ovaj put pokazali zavidan nivo poznavanja ove lijepe igre.

Za prva četiri mjesta, obezbijeđene su bile i nagrade.

Prvo mjesto na turniru osvojio je Ramo Meša, i dobio nagradu tablet.

Drugo mjesto osvojio je Durić Haris, i dobio je nagradu sat.

Treće mjesto osvojio je Ramić Elmin, i dobio je nagradu srebreni lančić.

Četvrto mjesto osvojio je Harun Hurem i dobio je nagradu dres.

Turski Centar je za sva četiri mjesta obezbijedio vrijedne poklon pakete.

Cilj organiziranja ovog turnira, bilo je samo druženje naše omladine i van džamija, jer se uvijek vodimo filozofijom da džemat nije samo u džamiji, džemat je svugdje tamo gdje se osjećaš lijepo, i gdje možeš naučiti nešto novo. Zahvaljujemo se svim učesnicima turnira, ali naravno i mnogim gledaocima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj lijepi događaj. Zahvaljujemo se glavnom imamu Mensur ef. Pašaliću na velikoj podršci kada su u pitanju ovakvi projekti u našoj zajednici!

Posredstvom MIZ Fojnica obezbjeđeno je 50 Ramazanskih paketa, koje je preko Vakufske direkcije donirao narod Kuwaita, a u povodu mjeseca Ramazana.

Ovi vrijedni Ramazanski paketi podjeljeni su u Džematu Ostružnica, i to jedan dio Šehidskim porodicama, a drugi dio socijalno ugroženim domaćinstvima.

12. 07. 2014. god. subota, organizovan je drugi po redu iftar u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica koji je obezbjedila općina Umraniya u saradnji sa općinom Fojnica te kulturnim centrom "Yunus Emre".

Stranica 1. od 7