310. Uzvišeni Allah voli onoga koji kad radi jedan posao uradi ga čestito.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Kako bi se uspješno nastavio projekat posjeta džematlijama povodom akike, glavni imam h. Edin ef. Rojo je ovih dana obišao nekoliko porodica u našim džematlma.

14. 10. 2016. g. su predsjednik MiZ - e Fojnica i federalni zastupnik h. Ramiz Meša i glavni imam h. Edin ef. Rojo posjetili načelnika općine Fojnica g. Sabahudina Klisuru. Tom prilikom su mu čestitali na pobjedi na proteklim lokalnim izborima i zaželjeli mu uspješan rad. Izraženo je obostrano zadovoljstvo na suradnji sa nadom da će suradnja u narednom periodu biti podignuta na još veći nivo. Načelnik se zahvalio na ovoj posjeti, te je istakao da samo zajedničkim snagama možemo postići puno toga u našem gradu.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriaff22eff02a

13. 10. 2016. godine, glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo je sa mjesnim imamom u džematu Ostružnica h. Enver ef. Beganovićem i mutevelijom obišao porodice iz Ostružnice koje su dobile novorođenčat u proteklom periodu. Obišao je : Huseinbašić Nevres i Saudina, dijete ( Emrah ), Kurta Amar i Aida, dijete ( Elma ), Hodžić Dženan i Dženita, dijete ( Velid ), Akšamović Almedin i Raifa, dijete ( Eman ), Mujin Arif i Ehlimana, dijete ( Asija ). Osim što je čestitao roditeljima, glavni imam je uručio hedije Kur an sa posvetom i 100 KM. Na ovaj način MiZ - e Fojnica nastavlja sa ovim projektom koji predstavlja brend po kojem smo prepoznatljivi u svim dijelovima naše domovine.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria3c57952df1

DAN AŠURE

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria2db746d869
Povodom 10. muharrema ( Dana ašure ) u Čaršijskoj džamiji u Fojnici je u utorak 11.10.2016. godine upriličen prigodan program. Prisutne džematlije je poselamio glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo. Nakon toga, vjernike je svojim predavanjem počastio dr. Šefik Kurdić. U Fojnici se već nekoliko godina dijeli i jelo ašura koje nam pripreme naši prijatelji iz bratske istanbulske općine Umraniye.

MiZ - e Fojnica i mještani sela Korita uz pomoć organizacije Human Appel International privode kraju radove na mektebu kojeg su zajedničkim snagama uspjeli sagraditi. Ostali su još takozvani fini radovi. Predsjednik MiZ - e Fojnica h. Ramiz Meša ističe da se na ovaj način nastavlja uspješna saradnja između MiZ - e Fojnica i Human Appel International organizacije. Mještani sela Korita ne kriju svoju sreću i zadovoljstvo što će se uskoro i iz njihovog sela začuti ezan. Pozivamo sve one koji mogu i žele, da pomognu završetak radova na ovom lijepom mektebu. Ovaj mekteb će biti prilika za predah za sve one koji idu na " Slapove Kozice". Pomoć možete dostaviti lično kod mutevelije Ekrema Ahmetka ili u prostorijama Medžlisa.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriaffe7fd5ff7

Prošao je još jedan mubarek bajram. U duhu naše lijepe tradicije, čistile su se avlije, pravili kolači, pripremali kurbani. Čini se da u ovom teškom vaktu, kada su međusobni ljudski odnosi na samom dnu, bajramski dani dođu kao jedna dobra pauza, i momenat koji nas približi jedne drugima.

U utorak, 13.09.2016.g., ( 3. dan Bajrama ), MiZ- e Fojnica je upriličio podjelu kurbanskog mesa za socijalno ugrožene džematlije na području našega Medžlisa. Ova akcija je dio aktivnosti Muftijstva sarajevskog. Muftijstvo je putem svojih koordinatora za društvenu brigu podijelilo kurbansko meso koje je donacija turskog ureda za vjerska pitanja "Diyanet". Na ovaj način turski narod nastavlja da pomaže svoju braću u Bosni i Hercegovini. Dio mesa podijeljen je i u zavodu " Drin". Predstavnike " Diyaneta" su dočekali Edin ef. Rojo, glavni imam MiZ- e Fojnica i koordinator za društvenu brigu Ahmed ef. Vuković. Podijeljeno je oko 170 komada kurbanskog mesa.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria82de96e87a

Stranica 1. od 16