228. Iskoristi pet stvari, dok te nije spriječilo drugih pet: život, prije smrti, zdravlje, prije bolesti, slobodno vrijeme, prije zauzetosti, mladost, prije starosti, bogatstvo, prije neimaštine.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Danas je u zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Fojnica bio gosp. Mesut Ozdemir, pomoćnik načelnika općine Umraniya, kao i gosp. Selim Can, brat Hasana Can-a načelnika općine Umraniya. U veoma lijepo obnovljenoj Čaršijskoj džamiji, zajedno sa našim džematlijama, gosti su klanjali ikindiju namaz a nakon namaza bilo je zadovoljstvo slušati gosp. Mesuta koji je divno učio mukabelu u našoj džamiji. Poslušajte:

Večeras je u planu zajednički iftar u hotelu Reumal, koji finansira općina Umraniya sa hiljadu iftara za hiljadu postača.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriae5ccdc83ba

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, u prostorijama Turskog Kulturnog Centra Yunuz Emre Fojnica, održan je drugi po redu turnir u stonom tenisu. Na turnir se prijavilo 36 takmičara, koji su i ovaj put pokazali zavidan nivo poznavanja ove lijepe igre.

Za prva četiri mjesta, obezbijeđene su bile i nagrade.

Prvo mjesto na turniru osvojio je Ramo Meša, i dobio nagradu tablet.

Drugo mjesto osvojio je Durić Haris, i dobio je nagradu sat.

Treće mjesto osvojio je Ramić Elmin, i dobio je nagradu srebreni lančić.

Četvrto mjesto osvojio je Harun Hurem i dobio je nagradu dres.

Turski Centar je za sva četiri mjesta obezbijedio vrijedne poklon pakete.

Cilj organiziranja ovog turnira, bilo je samo druženje naše omladine i van džamija, jer se uvijek vodimo filozofijom da džemat nije samo u džamiji, džemat je svugdje tamo gdje se osjećaš lijepo, i gdje možeš naučiti nešto novo. Zahvaljujemo se svim učesnicima turnira, ali naravno i mnogim gledaocima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj lijepi događaj. Zahvaljujemo se glavnom imamu Mensur ef. Pašaliću na velikoj podršci kada su u pitanju ovakvi projekti u našoj zajednici!

Posredstvom MIZ Fojnica obezbjeđeno je 50 Ramazanskih paketa, koje je preko Vakufske direkcije donirao narod Kuwaita, a u povodu mjeseca Ramazana.

Ovi vrijedni Ramazanski paketi podjeljeni su u Džematu Ostružnica, i to jedan dio Šehidskim porodicama, a drugi dio socijalno ugroženim domaćinstvima.

Podjela je realizirana tako što su paketi dostavljeni na adresu od strane mutevelije Džemata Ostružnica h. Mehe Kadrića i predsjednika MIZ Fojnica h. Ramiza Meše.

Koristimo priliku da se iskreno zahvalimo Vakufskoj direkcij i bratskom narodu Kuwaita što su nam omogučili da makar na trenutak obradujemo naše džematlije u lijepom Mubarek Ramazanu.

12. 07. 2014. god. subota, organizovan je drugi po redu iftar u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica koji je obezbjedila općina Umraniya u saradnji sa općinom Fojnica te kulturnim centrom "Yunus Emre".

Na ovom iftaru su bile prisutne porodice šehida, posjetioci i učači mukabela u džematu Ostružnica te polaznici kursa iz centra "Yunus Emre".

I ovoga puta je sala u hotelu Reumal bila puna postača, njih 217, što pokazuje da je organizacija ovih iftara na visokom nivou.

Kratko se obratio i predsjednik Medžlisa h. Meša Ramiz a dovu je proučio glavni imam Mensur ef. Pašalić.

Dana, 03. 07. 2014. god. četvrtak, novoizabrani sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković, je bio u prvoj zvaničnoj posjeti Medžlisu IZ-e Fojnica. Tom prilikom je održana proširena sjednica Izvršnog odbora Medžlisa kojoj su prisustvovali i svi imami, te direktor Vakufske direkcije hfz. Senaid Zaimović.

U petak, 27. 06. 2014. god., je organizovan već tradicionalni koncert u povodu mubarek mjeseca ramazana pod nazivom "U Susret Ramazanu".

Stranica 1. od 7