481. Obaveze vjernika prema komšiji su: ako se komšija razboli, da ga obiđe; kad umre, da se pomoli za njega i da ga isprati do groblja; ako komšija zatraži pomoć, da mu pomogne; ako komšiju pritisne kakva bijeda ili ga zadesi kakva sramota, da ga zaštiti i tu sramotu pokrije; ako je kod komšije kakvo veselje ili praznik, da ode i da mu čestita; ako komšiju kakva nesreća zadesi, (npr. smrtni slučaj u porodici), da mu izrazi saučešće i da učestvuje u njegovom bolu; da svoju kuću ne podiže iznad njegove, kako mu ne bi zaklonio sunce i vjetar (čist zrak i vidik); i da ga ne uznemirava mirisom od kuhane hrane (osobiti ako je komšija siromah), a da mu nešto od te hrane ne odnese i ne pošalje.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

U subotu je u sali srednje škole "Zija Dizdarević", u Fojnici održan mektepski turnir u malom nogometu. Turnir je organizovao MiZ- e Fojnica. Organizacija turnira je povjerena Šemić ef. Abdulahu, Aziz ef. Zulumu i Behlil ef. Ajdinu. Na otvaranju turnira ašere je proučio Abdullah Ramić iz mekteba Čaršija, nakon čega se obratio Rojo ef. Edin sa prigodnim govorom, te je proglasio turnir otvorenim.

Fojnica je poznata po svojim tekijama i dervišima. Sigurno je da tekija na Oglavku zauzima važno mjesto u srcu svakog Fojničana. Za Oglavak, nakšibendijsku tekiju na Oglavku i njenog prvaka šejha Sirriju čuli su i sultan i veziri. Tekija je mjesto duhovnosti, mjesto sa posebnom atmosferom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Prilikom obilaska sela Rizvići, glavni imam Edin efendija Rojo i predsjednik medžlisa h. Ramiz Meša su obišli i porodicu Rizvić Mejrudina i Senade, te im uručili 100 KM i Kur` an sa posvetom, jer su dobili sina Benjamina. Čestitamo!

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria55631f0606

Glavni imam Edin efendija Rojo i predsjednik medžlisa h. Ramiz Meša su posjetili porodicu Hodžić Selvedina i Amele u selu Podstijena, te im uručili hediju od 100 KM i Kur` an sa posvetom, jer su dobili sina Muhameda. Čestitamo!

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria71f38aab25

Glavni imam Edin efendija Rojo i predsjednik medžlisa h. Ramiz Meša posjetili su porodicu Asada i Amile Pašić, te im povodom rođenja kćerke Naide uručili hediju od 100 KM I Kur` an sa posvetom.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria3d07058d25

Predsjednik MiZ - e Fojnica h. Ramiz Meša i glavni imam h. Edin efendija Rojo su obišli porodicu Pašić Muzafera i Amele, te im uručili hediju od 100 KM i Kur` an sa posvetom, jer je njihova porodica bogatija za kćerkicu Ferihu.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriaa5f2fdb39e

Porodica Rizvić Munevera i Haske bogatija je za novog člana. Oni su dobili kćerku kojoj su dali ime Lejla. Njih je tim povodom posjetio glavni imam Edin efendija Rojo i predsjednik medžlisa h. Ramiz Meša. Oni su im tom prilikom uručili 100 KM i Kur`an sa posvetom.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria01a8378288

Stranica 1. od 14