63. Poslije vjerovanja u Allaha najvrednije djelo je ispoljavati ljubav prema ljudima.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Dana 07.08. 2017. godine delegacije Muftijstva sarajevskog, MiZ - e Fojnica i MiZ - e Kiseljak posjetili su porodicu ratnog vojnog invalida Mehmedalije Kurte čije su hanuma Jasmina i kćerka Kerima napadnute verbalno i fizički ispred benzinske pumpe " BN " u Kiseljaku. Njih je napao islamofob Miljenko Golub. Predstavnici MiZ - e Fojnica i Kiselajk su tom prilikom ovoj porodici uručili skromne hedije. U razgovoru je konstantovano da ovo nije samo napad na porodicu Mehmedalije Kurte, nego da je to napad na sve naše sestre sa hidžabom. Ponuđena je svaka vrsta pomoći, da se počinioc kazni, te se pozivaju predstavnici MUP - a da ovaj slučaj ne tretiraju kao nasilničko ponašanje , nego kao izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, te isto tako pozivamo i tužilaštvo da ovaj slučaj tretiraju kao slučaj izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Prema našim saznanjima ovakvih verbalnih i fizičkih vrijeđanja i nasrtaja u Kiseljaku je sve više. Sve ovo ukazuje da se Bošnjaci u ovom gradu tretiraju kao građani drugog reda, te je potrebno što hitnije učiniti puno toga, kako bi se stvari mijenjale.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria3599ea7214

Jučer je u zgradi MiZ - e Fojnica potpisan ugovor o projektovanju izgradnje zgrade vakufsko - edukativnog centra ( stare zgrade medrese ).Ugovor su u prostorijama Medžlisa potpisali predstavnik firme " AGD - BIRO " doo Fojnica g. Mustafa Kučuk i predsjednik MiZ Fojnica h. Ramiz Meša. Ovo je još jedan uspješan korak ka izgradnji vakufsko - edukativnog centra u Fojnici.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria4e8a94e723

Jučer je na Prokoškom jezeru, učenjem mevluda završena manifestacija " Sjećanje na juli 1993" . Manifestacija je počela u petak kada smo se hutbom prisjetili tih hrabrih dana, a nastavljena je u subotu turnirom u stonom tenisu. Organizovanjem ovog turnira željeli smo oživjeti prostor oko Čaršijske džamije. Turnir je organizovan na vrhunskom nivou. Kao i uvijek, započeli smo učenjem odlomaka iz Kur`ana. Uvodno ašere je proučioAmil ef. Pašić. Učesnicima turnira se obratio hadžija Ramiz Meša, koji je u svom obraćanju istakao važnost evociranja sjećanja na juli 1993. Također, je istakao da MiZ - e Fojnica čini ogroman napor kako bi svima, a posebno mladim ljudima ponudio nove sadržaje kako se oni ne bi osjećali zaboravljenim.

U Fojnici je na stadionu " Džemal Numanagić " održana revijalna utakmica između mlađih selekcija N.K. Fojnica i zeničkog " Čelika ". Utakmica je odigrana 15. jula, a povod je bio sjećanje na preminule članove N.K. Fojnica Amira Buljinu, Harisa Jemendžića, Haruna Hodžića, Maida Merdžanića, i Dženana Klisuru. MiZ - e Fojnica je u okviru svojih mogućnosti podržao ovu lijepu inicijativu. Oba tima sa stručnim štabovima su se okupili u mezaristanu " Šečerhanova bašta", te su polaganjem cvijeća, učenjem fatihe odali počast svojim kolegama, koji su nažalost prerano napustili ovaj svijet. Ispred MiZ Fojnica sve prisutne je poselamio Ahmed ef. Vuković, koji je svima poželio ugodan boravak u našoj lijepoj Fojnici, te je pohvalio sve nogometaše oba kluba, koji su izabrali sport kao svoj životni put. Važno je istaći da će MiZ Fojnica uvijek rado podržavati ovakve ideje i događaje.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria36a823380c

Nakon niza uspješnih aktivnosti u ramazanu, MiZ - e Fojnica nastavlja sa novim aktivnostima, a koje za cilj imaju pružanje što kvalitetnijih usluga našim članovima i džematlijama. Nakon što je, u saradnji sa Džematskim odborom Čaršijske džamije, uspješno sprovedena akcija čišćenja munare Čaršijske džamije i uređenja dvorišta džamije, MiZ - e Fojnica je odlučio da obnovi prostorije Medžlisa i samog pristupa zgradi Medžlisa koji su godinama pomalo bili zaboravljeni. Urađen je rofiks, postavljena nova stolarija, etisoni, i nešto namještaja. Uređeno je cvijeće i ulaz u zgradu. Na ovaj način smo željeli pružiti našim članovima ugodniji boravak u našim prostorijama, ali i poslati jednu novu sliku i poruku u kojoj želimo djelima pokazati da vodimo računa o čistoći koja je jedna od temelja islamske misije.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriadb0bae16ea

Prošao je i mubarek ramazan. Ušli smo u našu svakodnevnicu koja će da pokaže koliko smo iz ramazana naučili. Ramazan u Fojnici je bio ispunjen mnogim lijepim i kvalitetnim sadržajima. Ono što je bilo dobro proteklih godina nastavili smo održavati, ali smo se trudili da našim džematlijama ponudimo i mnogo drugih sadržaja. Glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo ističe da je zadovoljan kako je ramazan prošao u ovoj godini. Svi teravih - imami su kvalitetno obavili svoj dio posla.

U nedjelju, 18. 06. 2017. godine, u skladu sa sa projektom " Ramazanski iftari u saradnji sa muftijstvima i medžlisima" u MiZ - e Fojnica upriličen je iftar za 80 postača u Čaršijskoj džamiji. U organizaciji iftara učešće su uzeli Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MiZ Fojnica. Iftaru su prisustvovale sve majke šehida grada Fojnicem aktivne žene iz svih džemata MiZ Fojnica, i žene koje su proučile hatme za sve šehide.

Stranica 1. od 21