413. Ko se iskreno pokaje i prođe grijeha, kao da ih nije ni činio (Allah će mu ih oprostiti). Onaj koji traži od Allaha oprosta za grijehe a i dalje ih čini, sličan je onom koji se poigrava sa svojim gospodarom.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Sinoć je na platou ispred T.K.C. " Yunus Emre " u Fojnici održan koncert povodom dolaska mubarek mjeseca ramazana. Ovaj koncert predstavlja samo jedan od projekata koje MiZ - e Fojnica planira sprovesti u toku ovog ramazana. Uvodno ašere je proučio i svojim lijepim glasom počastio prisutne Muhamed ef. Mujkić.

Eldar Pašić, učenik drugog razreda, novi je učač Kur` ana. Tim mubarek povodom njega i njegovu porodicu su ziajretili glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo, muallim Ahmed ef. Vuković, te članovi džematskog odbora džemata Čaršija Mensur Turko i Fuad Tutnjević. U svom obraćanju glavni imam je čestitao Eldaru, Ahmed ef. Vukoviću i Eldarovim roditeljima na ovom velikom uspjehu. Eldar je želio da prouči jedan ajet, kao bi sve uvjerio u svoje vještine učenja. Također, Eldaru je uručen Kur` an sa posvetom i kesa sa slatkišima.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria49df5fc550

U proteklom periodu na području našega Medžlisa održavane su hatme za polaznike vjerske pouke ( mekteb ). U fotogaleriji donosimo neke od slika..Važno je istaći da je glavni imam h. Edin ef. Rojo prisustvovao svim hatmama, čime je želio ukazati na važnosti svakom djetetu koje ide u mekteb. Sve čestitke idu i džematskim odborima koji su se istinski trudili da što bolje podrže ovogodišnje hatme, kako poklonima za djecu, tako i čistim i urednim džamijama.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria3c672cf4c4

Ekrema Džafić je novi učač Kur` ana, i tim povodom su nju i njene roditelje posjetili njen muallim Ahmed ef. Vuković i predsjednik džemata Čaršija h. Taib Pamić. Oni su tom prilikom Ekremi uručili Kur` an sa posvetom i kesu sa slatkišima. Ahmed. ef. je Ekremi čestitao i savjetovao je da iskoristi dolazak mubarek ramazana kako bi što bolje i tečnije učila Kur` an. Posebno je bio sretan Ekremin dedo h. Hašim Kučuk, čovjek koji se čitav svoj život druži sa ovom lijepom knjigom.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriaf094584f95

U proteklom periodu je glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo obišao porodice iz džemata Čaršija, a kod kojih se našlo našlo novorođenče. On je iskoristio ovaj, zaista veliki broj akika, i u svim tim prilimama iskazao ogromnu važnost čuvanja naših lijepih običaja, a koji su dio sunneta i prakse Muhammeda a.s.

U petak, 21. 04. 2017. godine je u džematu Ostružnica upriličen program povodom završetka kursa sufare. Kurs je sa muallimom Aminom Kršić pohađalo i uspješno završilo 17 žena. Za tu priliku je IO MiZ Fojnica pripremio priznanja i primjerak Kur` ana Časnog. Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MiZ Fojnica im je uručio prigodne poklone. One svoje aktivnosti nastavljaju kroz kurs tedžvida. Molimo Allaha Uzvišenog da njima a i svima nama olakša i omili učenje Kur` ana Časnog i da nam ga učini proljećem srca naših.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriad3c97ab84a

Stranica 1. od 20