8. Smirenost je od Allaha (Oca Nebeskog), žurba je od šejtana.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Sarajevo, 28. septembar 2015. (MINA) – Danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi održan prigodan program povodom Dana Udruženja ilmijje čime je svečano obilježena 103. godišnjica rada ovog značajnog udruženja. Ovoj svečanosti prisutvovao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, savjetnik za vjerske poslove pri Turskoj ambasadi u BiH muftija Hasan Atli, veliki broj imama iz džemata širom Bosne i Hercegovine, članovi porodica imama šehida kao i druge zvanice i gosti.

Riječima dobrodošlice prisutnim gostima se obrati predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić koji je u kratkim crtama podsjetio na značajne momente u historijatu rada ovog Udruženja. Predsjednik Pašalić osvrnuo se i na aktuelne projekte koje realizira Udruženje ilmijje: „Proteklih pet godina pristupili smo projektima snimanja dokumentarnih filmova koji revaloriziraju ulogu imama u odbrani Bosne i Hercegovini u agresiji 1992-1995. godine. I ovoga puta se zahvaljujem onima koj su podržali ove projekte: Glas imama, film Imami šehidi i evo ako Bog da za nekih desetak dana bit će za vršen i treći dokumentarni film Imami logoraši“, kazao je između ostalog u svom obraćanju predsjednik Pašalić.

Prisutnima se obratio i Elvedin Subašić koji je prezentirao projekat „Uloga imam u odbrani BiH tokom agresije 1992-1995.“ koji će također biti realiziran u skorijoj budućnosti te uputio poziv da svi koji su u mogućnosti svojim dragocjenim informacijama pomognu ovaj veoma značajan projekat. „Na taj način će se prikupiti informacije o svim imamima i učenicima medresa. Za očekivati je da u realizaciji projekta nailazimo na poteškoće, ali se one mogu lako prevazići jednakim angažmanom sviju nas prilikom prikupljanja ovih dragocjenih informacija. Mnogo je onih koji su preselili na Ahiret, ili su pak odselili pak u zemlje van svoje domovine i naša dužnost prema njima je da ih se bar na ovaj način prisjetimo i odamo im počast“, kazao je između ostalog Subašić.

U okviru svečanog obilježavanja Dana Udruženja ilmijje prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović koji je uputio čestitke rukovodstvu i svim članovima Udruženja ilmijje na veoma uspješnom radu. „Ulema je bila najsnažniji temelj očuvanja naše tradicije na ovim prostorima, a posljednji događaji koji su se zbili na ovim prostorima i broj poginulih imama tokom agresije na našu domovinu o tome najbolje svjedoči. Oni su branili slobodu i svoje države i svog naroda kao i njegovu fizičku egzistenciju. To na sve koji danas živimo kako u domovini tako i van nje, obavezuje da uvijek to nosimo u našoj svijesti i da budemo svjesni da je izazov koji se nalazi pred bosanskom ulemom izazov više vrste u odnosu na neke druge krajeve islamskog svijeta“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Na kraju vrijedi dodati da je u okviru današnjeg programa i predata hatma pred dušu poginulih imama koju su u organizaciji Okružnog odbora Udruženja ilmijje Zenica proučili imami iz Tešnja i Maglaja.

rijaset.ba

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria42ee0bcc89

U subotu, 10. 9. 2015.godine/5.zul-hidždže 1436., muallimi Ajdin ef. Behlil i Aziz ef. Zulum te predsjednik džematskog odbora h. Taib Pamić zijaretili su porodicu Ibreljić. Hana Ibreljić, kćerka Jasmina i Senide, polaznica mektebske nastave u džematu Čaršija razlog je posjete ovoj porodici i njihovom domu. Hana je svojim trudom i zalaganjem uspješno savladala arapsko pismo te tako postala učač Časnog Kur'ana. Muallimi i predsjednik džematskog odbora čestitali su Hani i njenim roditeljima na uspješno savladanom arapskom pismu te cijeloj porodici poželjeli da i dalje, ako Bog da, žive u skladu sa Kur'anskim propisima.

Drugog dana Kurban-bajrama, u ime Rijaseta Islamske zajenice u BiH, šef Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalić je posjetio Zavod Drin u Fojnici.

Ovom prilikom je direktoru, saradnicima i svim radnicima čestitao bajramske mubarek dane uz molbu Allahu dž.š. da ih nagradi za njihov predan rad sa korisnicima ovog Zavoda, te podijelio 72 paketića djeci korisnicima kako bi i oni osjetili našu mubarek bajramsku radost.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Medžlis Islamske zajednice Fojnica se oglasio povodom sve većeg problema koje donose kladionice a kojima se krše aktuelni zakoni, te tragičnim maturalnim večerima u našoj Fojnici.

U ponedjeljak su počeli XVII po redu Sportski susreti imama i uposlenika IZ-e u BiH i regionu. Učešće su uzeli predstavnici svih muftiluka iz BiH, predstavnici IZ-e u Crnoj Gori, imami IZ-e sa Kosova i domaćini ispred sandžačkog muftijstva.

Realizirajući koncept socijalnog programa za članove Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predsjednik Glavnog odbora Udruženja Mensur ef. Pašalić je 23.07.2015. godine potpisao ugovor sa najvećim rehabilitacionim centrom u BiH, Liječilištem „Reumal“ Fojnica.

Predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske u periodu od 20.07.-24.07.2015. godine boravili su u radnoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH. Razlog posjete jeste prije svega monitoring na projektima čija realizacija je započeta u sklopu partnerskog odnosa između ove dvije institucije. Osim navedenog razlog posjete jeste i analiza nekoliko novih projekata koji su kandidirani za realizaciju u narednom periodu.

23.07.2015.god. predstavnici Vakufske direkcije BiH i generalnog sekretarijata Vakufa Republike Turske su posjetili prostorije Medžlisa Islamske zajednice Fojnica.

Na sastanku su predstavnici našeg medžlisa, predsjednik h. Meša Ramiz te prof. Harun Pašalić prezentirali projekat izgradnje ili adaptacije zgrade Medrese.

Predstavljen je idejni projekat sa ženjom da se izgradi multifunkcionalan i samoodrživ objekat.

Molimo Allaha dž.š. da nam podari snage i sposobnosti da istrajemo u našim dobrim namjerama. Amin!

Stranica 1. od 9