384. Bogoslužje čini Allahu kao da ga vidiš, jer ako ti njega ne vidiš, on vidi tebe.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

DAN AŠURE

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria2db746d869
Povodom 10. muharrema ( Dana ašure ) u Čaršijskoj džamiji u Fojnici je u utorak 11.10.2016. godine upriličen prigodan program. Prisutne džematlije je poselamio glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo. Nakon toga, vjernike je svojim predavanjem počastio dr. Šefik Kurdić. U Fojnici se već nekoliko godina dijeli i jelo ašura koje nam pripreme naši prijatelji iz bratske istanbulske općine Umraniye.

MiZ - e Fojnica i mještani sela Korita uz pomoć organizacije Human Appel International privode kraju radove na mektebu kojeg su zajedničkim snagama uspjeli sagraditi. Ostali su još takozvani fini radovi. Predsjednik MiZ - e Fojnica h. Ramiz Meša ističe da se na ovaj način nastavlja uspješna saradnja između MiZ - e Fojnica i Human Appel International organizacije. Mještani sela Korita ne kriju svoju sreću i zadovoljstvo što će se uskoro i iz njihovog sela začuti ezan. Pozivamo sve one koji mogu i žele, da pomognu završetak radova na ovom lijepom mektebu. Ovaj mekteb će biti prilika za predah za sve one koji idu na " Slapove Kozice". Pomoć možete dostaviti lično kod mutevelije Ekrema Ahmetka ili u prostorijama Medžlisa.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriaffe7fd5ff7

Prošao je još jedan mubarek bajram. U duhu naše lijepe tradicije, čistile su se avlije, pravili kolači, pripremali kurbani. Čini se da u ovom teškom vaktu, kada su međusobni ljudski odnosi na samom dnu, bajramski dani dođu kao jedna dobra pauza, i momenat koji nas približi jedne drugima.

U utorak, 13.09.2016.g., ( 3. dan Bajrama ), MiZ- e Fojnica je upriličio podjelu kurbanskog mesa za socijalno ugrožene džematlije na području našega Medžlisa. Ova akcija je dio aktivnosti Muftijstva sarajevskog. Muftijstvo je putem svojih koordinatora za društvenu brigu podijelilo kurbansko meso koje je donacija turskog ureda za vjerska pitanja "Diyanet". Na ovaj način turski narod nastavlja da pomaže svoju braću u Bosni i Hercegovini. Dio mesa podijeljen je i u zavodu " Drin". Predstavnike " Diyaneta" su dočekali Edin ef. Rojo, glavni imam MiZ- e Fojnica i koordinator za društvenu brigu Ahmed ef. Vuković. Podijeljeno je oko 170 komada kurbanskog mesa.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria82de96e87a

Obavještavamo roditelje i djecu da upis u novu mektebsku godinu počinje u subotu, 17.09.2016.g. Koliki je značaj odgoja kroz mekteb, najbolje ilustruju riječi Muhammeda a.s., kada je rekao :" Bolje je da neko od vas odgoji svoje dijete kako treba u duhu islama nego da svaki dan podijeli sirotinji vrijednost sadaka i fitre." Roditeljima, djeci i naravno, muallimima želimo sretan i uspješan početak nove mektebske godine.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriafdb854f2ae

Ovih dana muslimani širom svijeta obilaze Sveta mjesta i obavljaju petu islamsku dužnost - hadž. Muslimani iz svih zemalja svijeta hrle da posjete mjesta kojima je hodio najplemenitiji insan hazreti Muhammed a.s. Put Mekke i Medine otišle su i hadžije iz naše Fojnice. Ove godine to su : Pubović Dževahira, Mukača Ramiza, Merdžanić Rasim i Nafija, Pugonja Hatidža, Sikirić Ahmed, Fejzić Avdo, Merdžanić Rasema, Meša Husein, Hodžić Ibrahim, Pamić Behija, Muminović Hamid i Behlil ef. Ajdin. Našim hadžijama želimo da se hairli kući vrate svojim porodicama, i da im Allah dž.š., ukabuli hadžske ibadete.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria25a304773e

Stranica 1. od 16