145. Kada htjedneš da otkriješ nečije sramote sjeti se svojih mana i nedostataka!
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Raditi sa djecom velika je obaveza, ali i radost. Vrijeme u kojem živimo zahtijeva nove motivacione metode u mektebu, kako bi se nivo zainteresovanosti kod djece u mektebima podigla na što veći nivo. Ahmed ef. Vuković se istinski trudi kako bi kod djece u mektebu Čaršija izgradio ljubav prema mektebu. Nekada u septembru kupili su kasu u mektebu u koju su sakupljali sitni novac. Cilj je bio prikupiti sredstva za piknik na prvi dan proljeća, kako se to u sufijskoj literaturi kaže " Sultan Nevruz". I eto, danas je bilo vrijeme da se ispred T.K.C. " Yunus Emre " u Fojnici organizuje taj piknik.

SNAGA PORODICE

Muftijstvo sarajevsko u saradnji sa organizacijom World Vision radi na projektu osnaživanja porodice i braka s ciljem jačanja ovih vrijednosti. Zbog toga je u Fojnici od 10. do 12. marta održano nekoliko radionica na kojima je testiran pripremljeni mterijal. Stručni tim koji radi na ovom projektu su : prof. dr. Mustafa Hasani, mr. Nermina Baljević, mr. Sulejman Čeliković, mr. Nikica Reljić, dr. Abdulgafar Velić i mr. Sabrija Mehmedovič. Svoj boravak u Fojnici oni su iskoristili i kako bi obišli Srednju džamiju u Fojnici i Franjevački samostan. U Srednjoj džamiji domaćin je bio Ahmed ef. Vuković koji je tom prilikom govorio o historijatu džamije i aktivnostima koje se sprovode u ovoj džamiji. Ispred MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo, se domaćinski potrudio i bio pri ruci učesnicima ovog eminentnog seminara.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriaf00f5b1e3b

U petak je u džematu Pločari Polje boravio poznati hafiz Husein ef. Čajlaković. On je tom prilikom održao prigodno predavanje, gdje je tumačio posljednje ajete iz sure El Bekare. Naravno, vijernici su i ovaj put iskoristili priliku i od hafiza kupili neku od njegovih knjiga koje na jedan nadahnut način nude jedan humorističan, ali i poučan način nude viđenja svega onoga što je za jednog muslimana potrebno kako bi što ugodnije hodio po ovom dunjaluku. Predavanju su prisustvovali zvaničnici MiZ - e Fojnica predsjednik h. Ramiz Meša i glavni imam h. Edin ef. Rojo. Domaćin je bio poznati karija i imam u džematu Pločari Polje h. Ćamil ef. Hajdarević.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria38ae755b87

Aziz ef. Zulum je muallim u mektebima Čemernica i Ragale. Sa ponosom ističe svoju ljubav prema muallimskom radu. On je nedavno, nakon obavljenog namaza, u džematu Čemernica sa djecom iz ovog mekteba odlučio obići seoske puteve i očistiti ih od smeća kojeg neodgovorni pojedinci bacaju. " Aziz ef. ističe da je od naše vjere biti od koristi zajednici u kojoj živimo. Također, na ovaj način mi smo u praksi odlučili primijeniti onaj mubarek hadis u kojem se kaže da je čistoća pola naše vjere!" Aferim..

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria84361c3243

11. 03. 2017. godine je Ćamil ef. Hajdarević nastavio sa sprovedbom projekta akika u njegovom džematu. On je obišao porodicu Mirzeta Varka i po tradiciji uručio Kur an sa posvetom i hediju od 100 KM.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleria55f7b01518

08. 03. 2017. godine je glavni imam h. Edin ef. Rojo obišao porodicu Ahmed ef. Vukovića i njegove hanume Eldine. U posjeti su još bili predsjednik medžlisa h. Ramiz Meša, predsjednik Džematskog odbora džemata Čaršija h. Taib Pamić, te članovi odbora Mensur Turko i Fuad Tutnjević. Tom prilikom Ahmed ef. Vuković se zahavlio na ovoj posjeti, te je istakao važnost ovog projekta za MiZ- e Fojnica. Edin ef. Rojo je istakao da mu je neobično drago zbog ove posjete. Također, uručen je Kur` an sa posvetom te hdeija od 100 KM. Ahmed ef. i njegova hanuma Eldina su dobili sina kojem su dali ime Jusuf.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriab1ada881cc

06.03. 2017. godine je h. Ćamil ef. Hajdarević posjetio porodicu Kenan ef. Sikirića i njegove hanume Sureje. Oni su dobili kćerkicu kojoj su dali ime Ubejda. Ćamil ef. je tom prilikom uručio hediju Kur` an sa posvetom i 100 KM.

View the embedded image gallery online at:
http://www.medzlis-fojnica.ba/v1/#sigProGalleriac583735ffe

Stranica 1. od 19