481. Obaveze vjernika prema komšiji su: ako se komšija razboli, da ga obiđe; kad umre, da se pomoli za njega i da ga isprati do groblja; ako komšija zatraži pomoć, da mu pomogne; ako komšiju pritisne kakva bijeda ili ga zadesi kakva sramota, da ga zaštiti i tu sramotu pokrije; ako je kod komšije kakvo veselje ili praznik, da ode i da mu čestita; ako komšiju kakva nesreća zadesi, (npr. smrtni slučaj u porodici), da mu izrazi saučešće i da učestvuje u njegovom bolu; da svoju kuću ne podiže iznad njegove, kako mu ne bi zaklonio sunce i vjetar (čist zrak i vidik); i da ga ne uznemirava mirisom od kuhane hrane (osobiti ako je komšija siromah), a da mu nešto od te hrane ne odnese i ne pošalje.

Džemat Ostružnica

Džamija u Ostružnici Džamija u Ostružnici A. Zulum

Dženatu pripadaju sela: Ostružnica Polje, Grabovik, Voljevac, Ormanov Potok i Nadbare. Džemat Ostružnica nalazi se tri kilometra od Fojnice na lokalnom putu Fojnica - Kiseljak. Džemat broji 406 domaćinstava i ima džamiju, prvi put sagrađenu u 17. stoljeću, a drugi put 1972. godine.

Dosadašnji imami, hatibi i muallimi džemata bili su: Ibrahim ef. Kršić (Osmanov), Ibrahim ef. Kršić (Ibrahimov), Hasan ef. Kunić, Adem ef. Kršić, Mustafa ef. Čolić, Asim ef. Mujić, Kasim ef. Kršić i aktuelni imam Enver ef. Beganović.

U džematu Ostružnica rođen je šejh h. Halid ef. Salihagić.

Vakufsku imovinu džemata čine: džamija, pet mesdžida, imamska kuća, dvije gasulhane, njiva i deset mezarja. U džematskoj džamiji redovno se klanja pet dnevnih namaza i džuma-namaz, a mektepska nastava održava se dva dana u džamiji i dva dana u mesdžidima.

Vakifi u džematu su: Ibrahim Meša - uvakufio lokaciju za mesdžid u Graboviku, Behaija i Jusuf Huseinbašić - uvakufili lokaciju za mesdžid u Voljevcu, i Mujo Ramić - uvakufio lokaciju za mesdžid u Ormanovom Potoku.

Džematski odbor čine: Hasanagić Mahir, Beganović Ferid, Kadrić Meho , Mešanović Emir, Karalija Refik i Merdžanić Safet.

Posljednja izmjena: petak, 02 oktobar 2015 23:02