788. Bolje ti je da Allah, tvojim posredovanjem, uputi jednog čovjeka na pravi put, nego da je tvoj sav prostor koji sunce obasjava od istoka do zapada.

Džemat Ostružnica

Džamija u Ostružnici Džamija u Ostružnici A. Zulum

Dženatu pripadaju sela: Ostružnica Polje, Grabovik, Voljevac, Ormanov Potok i Nadbare. Džemat Ostružnica nalazi se tri kilometra od Fojnice na lokalnom putu Fojnica - Kiseljak. Džemat broji 406 domaćinstava i ima džamiju, prvi put sagrađenu u 17. stoljeću, a drugi put 1972. godine.

Dosadašnji imami, hatibi i muallimi džemata bili su: Ibrahim ef. Kršić (Osmanov), Ibrahim ef. Kršić (Ibrahimov), Hasan ef. Kunić, Adem ef. Kršić, Mustafa ef. Čolić, Asim ef. Mujić, Kasim ef. Kršić i aktuelni imam Enver ef. Beganović.

U džematu Ostružnica rođen je šejh h. Halid ef. Salihagić.

Vakufsku imovinu džemata čine: džamija, pet mesdžida, imamska kuća, dvije gasulhane, njiva i deset mezarja. U džematskoj džamiji redovno se klanja pet dnevnih namaza i džuma-namaz, a mektepska nastava održava se dva dana u džamiji i dva dana u mesdžidima.

Vakifi u džematu su: Ibrahim Meša - uvakufio lokaciju za mesdžid u Graboviku, Behaija i Jusuf Huseinbašić - uvakufili lokaciju za mesdžid u Voljevcu, i Mujo Ramić - uvakufio lokaciju za mesdžid u Ormanovom Potoku.

Džematski odbor čine: Hasanagić Mahir, Beganović Ferid, Kadrić Meho , Mešanović Emir, Karalija Refik i Merdžanić Safet.

Posljednja izmjena: petak, 02 oktobar 2015 23:02