Medzlis Islamske zajednice Fojnica https://www.medzlis-fojnica.ba Sat, 13 Apr 2024 01:29:22 +0200 bs-ba U ATIK DŽAMIJI PROUČENA HATMA-DOVA https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/u-atik-dzamiji-proucena-hatma-dova https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/u-atik-dzamiji-proucena-hatma-dova U ATIK DŽAMIJI PROUČENA HATMA-DOVA

Jučer je u Atik džamiji u Fojnici, poslije podne-namaza, proučen posljednji džuz časnog Kur'ana, te je hatma dovom završena ovogodišnja ramazanska mukabela. Već duži niz godina ženska mukabela koju predvodi muallima h. Habiba Hadžimejlić, okuplja veliki broj vjernica koje pomno slušaju melodično učenje Kur'ana fojničkih muallima i hanuma.

Mukabelu su dodatno uljepšavale djevojčice i djevojke milozvučnim učenjem ilahija i kasida.

Uz podršku velikodušnih donatora i angažmana vrijednih hanuma uručeni su paketići za najmlađe koji su sa puno ljubavi redovno dolazili na mukabelu u toku mjeseca Ramazana.

Molimo Allaha dž.š. da nas sve nagradi i pomogne u činjenju dobra i da nam Kur'an bude vodić u životu!

]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Tue, 09 Apr 2024 20:12:03 +0200
'Merhamet' i Rijaset IZ BiH obezbijedili još 360 tona brašna za ugroženo stanovništvo u Gazi https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/slepera-merhamet-i-rijaset-iz-bih-obezbijedili-jos-360-tona-brasna-za-ugrozeno-stanovnistvo-u-gazi https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/slepera-merhamet-i-rijaset-iz-bih-obezbijedili-jos-360-tona-brasna-za-ugrozeno-stanovnistvo-u-gazi 'Merhamet' i Rijaset IZ BiH obezbijedili još 360 tona brašna za ugroženo stanovništvo u Gazi

Muslimansko dobrotvorno društvo 'Merhamet', Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obezbijedili su još 360 tona brašna za ugroženo stanovništvo Gaze, koje će na to područje biti transportovano u 14 šlepera.


Prvi konvoj od osam kamiona, sa 192 tone brašna, sinoć je iz Egipta krenuo prema Gazi, a preostalih šest kamiona na to područje će stići odmah iza Ramazanskog bajrama.

Ispraćaju konvoja za Gazu, u distributivnom centru nadomak Kaira, prisustvovali su prredsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac i rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZBiH Ibrahim Malanović.

Zahvaljujem se Rijasetu Islamske zajednice u BiH i reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, Mešihatu IZ u Srbiji i muftiji Mevludu ef. Dudiću. Zahvalni smo i bh. privrednicima Rusmiru Hrviću, Senadu Džambiću i Amelu Hadžiavdiću, koji su donirali sredstva za dva šlepera brašna za Gazu, jedan u prošlom i jedan u ovom konvoju. Hvala i građanima Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u ovoj akciji i prikupili pomoć za narod Gaze - kazao je predsjednik „Merhameta“ Kenan Vrbanjac.

Ranije su Rijaset i Islamska zajednica u BiH uputili stanovništvu Gaze konvoj od pet šlepera sa 100 tona brašna, tako da su ugroženom palestinskom narodu do sada obezbijedili 460 tona ove prehrambene namirnice.

]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Sat, 06 Apr 2024 14:48:41 +0200
ZEKAT https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/zekat https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/zekat ZEKAT
]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Sat, 16 Mar 2024 00:35:39 +0100
RAMAZANSKA VAKTIJA 2024/1445 https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/ramazanska-vaktija-2024-1445 https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/ramazanska-vaktija-2024-1445 RAMAZANSKA VAKTIJA 2024/1445

Vaktije je štampala Štamparija Fojnica kao i godinama unazad na čemu smo im posebno zahvalni.

Vaktije su podijeljene po džematima našeg Medžlisa.

]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Thu, 07 Mar 2024 18:26:23 +0100
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu izdvojio je dodatnih 787.000 KM za pomoć narodu Gaze. https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/rijaset-islamske-zajednice-u-bosni-i-hercegovini-je-na-jucerasnjoj-sjednici-u-sarajevu-izdvojio-je-dodatnih-787-000-km-za-pomoc-narodu-gaze https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/rijaset-islamske-zajednice-u-bosni-i-hercegovini-je-na-jucerasnjoj-sjednici-u-sarajevu-izdvojio-je-dodatnih-787-000-km-za-pomoc-narodu-gaze Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu izdvojio je dodatnih 787.000 KM za pomoć narodu Gaze.

Uz danas odobrena sredstva ukupna pomoć Islamske zajednice tom području iznosi 3.556.000 KM.

Pored ove odluke, na 20. redovnoj sjednici kojom je predsjedavao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović razmatran je i usvojen prijedlog zaključaka i smjernica s Predramazanskog savjetovanja 2024. godine te usvojen prijedlog za davanje saglasnosti Medžlisu Jajce za osnivanje privatne predškolske ustanove "Emina".

Rijaset je danas usvojio i prijedlog Odluke o imenovanju organizacionog odbora za svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banja Luci predviđeno za 4. maj ove godine, te usvojio Informaciju o realizaciji Radnog sastanka članova Rijaseta sa predstavnicima krovnih organizacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori - Muftiluk Zapadna Evropa.

]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Thu, 07 Mar 2024 12:19:13 +0100
RAMAZANSKI VOZIĆ https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/ramazanski-vozic https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/ramazanski-vozic RAMAZANSKI VOZIĆ
]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Thu, 29 Feb 2024 13:14:48 +0100
U SUSRET RAMAZANU https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/u-susret-ramazanu-1 https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/u-susret-ramazanu-1 U SUSRET RAMAZANU
]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Wed, 28 Feb 2024 22:08:48 +0100
SVEČANOST ZA 12 NOVIH UČAČA KUR'ANA U FOJNICI https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/svecanost-za-12-novih-ucaca-kur-ana-u-fojnici https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/svecanost-za-12-novih-ucaca-kur-ana-u-fojnici SVEČANOST ZA 12 NOVIH UČAČA KUR'ANA U FOJNICI

U Petak, 09.02.2024.godine u džematu Čaršija u organizaciji Medžlisa IZ-e Fojnica i Odjela za brak i porodicu,
upriličena je svečanost povodom dodjele priznanja i Kur'ana polaznicima kursa sufare za odrasle koji su uspješno savladali arapsko pismo.

Dvanaest polaznka redovno je pohađalo časove arapskog pisma, vrijedno su učili i na kraju postigli svoj cilj. Žensku grupu je vodila muallima Amra Rojo, a mušku glavni imam Edin ef. Rojo. U svom obraćanju Glavni imam je kazao da je ovaj događaj velika radost ne samo za džemat Čaršiju nego i za cijeli Medžlis i našu Zajednicu. Uputio je iskrene čestitke novim učačima Kur'ana Časnog, ističući vrijednosti i značaj učenja i druženja sa Kur'anom. Prisutni su takoder, uživali u preljepim ilahijama u izvedbi muallime h.Habibe Hadžimejlić.
Nakon što su predsjednik h.Azem Huseinbašić i glavni imam Edin ef. Rojo uručili Kur'ane i priznanja novim učačima Časnog Kur'ana, zajedničko druženje je nastavljeno uz sok i kolače.
Zahvaljujemo se predsjedniku džematskog odbora džemata Čarsija Aletić Senadu na pomoći u realizaciji ove svečanosti.
Molimo Allaha dž.š. da nas pomogne na putu dobra i da nam Kur'an bude vodič u našem životu!

]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Sat, 10 Feb 2024 12:21:48 +0100
Dr. Safija Malkić održala predavanje za žene "Uloga muslimanke Bošnjakinje u očuvanju porodice i Zajednice" https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/dr-safija-malkic-odrzala-predavanje-za-zene-uloga-muslimanke-bosnjakinje-u-ocuvanju-porodice-i-zajednice https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/dr-safija-malkic-odrzala-predavanje-za-zene-uloga-muslimanke-bosnjakinje-u-ocuvanju-porodice-i-zajednice Dr. Safija Malkić održala predavanje za žene

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Fojnica sinoć je upriličen program za žene na kojem je predavanje pod nazivom "Uloga muslimanke Bošnjakinje u očuvanju porodice i Zajednice" održala dr.Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Na početku je prisutne poselamio glavni imam i imam Čaršijske džamije Edin ef. Rojo, zahvalivši se svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog programa.
Ispred Odjela za brak i porodicu MIZ Fojnica prisutne je poselamila i izrazila toplu dobrodošlicu na program koordinatorica Amra Rojo.
Na početku programa ašere iz Kur'ana Časnog proučila je Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH.
Doktorica Malkić u veoma nadahnutom obraćanju, privukla je pažnju prisutnih žena tumačeći poruke iz Kur'ana i hadise Muhammeda, a.s., kojih se trebaju pridržavati žene muslimanke kako bi očuvale važne instutucije braka, porodice i Zajednice, a kojima je temelj žena i majka. Napomenula je da se u okviru ovih institucija majka može tretirati kao specifična institucija jer joj je Muhammed, a.s., dodijelio posebno mjesto i ulogu koju muslimanka Bošnjakinja treba ponosno čuvati i tokom svoga života opravdati dodijeljeni emanet. Akcentirala je potrebu vezivanja žene i kompletne porodice za džemat, tako što će djecu redovno slati na mektebsku pouku, kćerke i sinove, djevojke i mladiće podstrekavati da budu dio Mreže mladih, a žene muslimanke da budu aktivne članice Odjela za brak i porodicu i da uzmu učešće u aktivnostima, predavanjima i halkama sufare i Kur'ana.
Različite poruke i savjete uputila je djevojkama, suprugama, majkama, nenama tako da su sve prisutne mogle izdvojiti i ponijeti sa sobom posebne poruke i savjete za sebe.
Program su dodatno uljepšale djevojčice i djevojke, članice hora "Ruh" zajedno sa muallimom h. Habibom Hadžimejlić koje su prisutne počastile lijepim i milozvučnim učenjem ilahija i kasida.

]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Fri, 26 Jan 2024 17:44:47 +0100
PROGRAM I PREDAVANJE https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/program-i-predavanje https://www.medzlis-fojnica.ba/v1/novosti/program-i-predavanje PROGRAM I PREDAVANJE
]]>
info@medzlis-fojnica.ba (Medžlis Islamske zajednice Fojnica) Novosti Mon, 15 Jan 2024 17:10:33 +0100