144. Kada nešto hoćeš da uradiš dobro razmisli i ne žuri dok ti Allah ne pokaže izlaz iz teškoća.

Dobro ste došli u ovaj mali, ali znameniti grad

Da je Treća gimnazija uvijek otvorena za nova prijateljstva i saradnje, dokazali smo i danas (2.3.2023).

Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo dr. Hasana Tanovića, 137 učenika prvog razreda naše škole, uz pratnju direktorice Amre Čolić, razrednika Azre Kilim, Aide Burak, Abida Zukića, Sanide Nuhanović, Dženane Nezirević i Melise Tvrtković, te članica Uprave škole, posjetili su Fojnicu.

Dočekao nas je profesor Muhamed Kučuk, predstavnik u Vijeću roditelja naše škole, koji je s profesoricom Sanidom Nuhanović organizirao obilazak fojničkih znamenitosti.

Najprije smo posjetili Čaršijsku džamiju. Ahmed ef. Vuković nas je upoznao o nastanku Fojnice, dolasku franjevaca, Ahdnami, izgradnji Atik i Čaršijske džamije. Potom smo obišli Atik-džamiju, izgrađenu još 1551. godine, ali zbog obnove nismo mogli svjedočiti starinama u unutrašnjosti jedne od najstarijih džamija u BiH.

Uputili smo se ka Franjevačkom samostanu Duha Svetoga. Pozdravio nas je fra Božidar Štrkalj, samostanski vikar, i upoznao o dolasku franjevaca u BiH u 14. vijeku, nastanku Samostana u 16. vijeku, Muzeju, izuzetno vrijednim dokumentima koji se čuvaju u ovom nacionalnom spomeniku. Obišli smo Muzej i bili oduševljeni eksponatima, a najviše Ahdnamom, poveljom kojom je Mehmed II bosanskim franjevcima garantirao sigurnost i omogućio slobodno djelovanje, te Fojničkim grbovnikom, popisom tadašnjih plemićkih porodica.

Uputili smo se u Turski kulturni centar „Yunus Emre“. Dočekali su nas načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura i direktor Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ Samir Kučuk s profesorima Dženanom Karalićem i Mirnesom Smajlovićem. Načelnik Klisura zahvalio je rukovodstvu škole na posjeti, a učenicima je poručio da su uvijek dobrodošli u ovaj mali, ali znameniti grad.

Zahvaljujemo načelnicima Novog Sarajeva dr. Hasanu Tanoviću i Fojnice Sabahudinu Klisuri, predstavniku u Vijeću roditelja Muhamedu Kučuku, uposlenicima firme SDC d.o.o, te direktoru Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ Samiru Kučuku i profesorima za priliku da učenici Treće gimnazije posjete Fojnicu.

Dogovoren je nastavak saradnje dviju općina i škola. Radujemo se susretu učenika u Sarajevu!

novosarajevo.ba

Posljednja izmjena: ponedjeljak, 06 mart 2023 11:29