404. U neprilike će se dolaziti zbog nepromišljenih riječi.

Atik džamija: Kulturno – historijski biser fojničkog kraja

Atik džamija Atik džamija Emir Aletić

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a izgrađen je 1551. godine. No, ono što ovu džamiju razlikuje od većine drugih u našoj zemlji jeste činjenica da u svojoj višestoljetnoj historiji nikada nije pretrpjela ozbiljne vizualne promjene.

Baš onako kako je njen izgled zamislio Mustafa Hadr prije skoro 500 godina, Atik džamija i danas krasi stari dio gradića koji se, kao rijetki, može pohvaliti iznimno bogatom i slavnom historijom. Zanimljivo je da mahala u kojoj je smještena, prema osnivaču džamije i danas nosi ime Hadrovići.

Bogatstvo priče Atik džamije

Koristi se i danas kao dio Medžlisa Islamske zajednice Fojnica. Kako u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kaže Ahmed Vuković, imam, njemu kao vjerskom službeniku velika je čast nastavljati tradiciju koja se neprestano u ovom objektu njeguje već stotinama godina.

"Nije to samo čast već i velika obaveza jer ako samo pogledate koliko je uglednih Fojničana na ovome mjestu sjedilo kroz godine, shvatićete kako je zapravo bogata i lijepa priča naše Atik džamije", govori nam Vuković. Tarih (zapis) o obnovi Atik džamije nalazi se na ulazu, iznad vrata. Autor ovog natipisa je Abdurahman Sirija: "Hvala Allahu kad se ponovo podiže ova bogomolja, a to su mnogo želili svi stanovnici ovog kraja. Svi se potrudiše jer je ovo staro mjesto (bogomolja). Pa njihov trud neka Stvoritelj nagradi. Iz srca Sirrijinog izađe tajanstveni kronogram izražen u dvije strofe, a i brojkama. U ovoj strofi traži tajnu. Hiljadu dvije stotine trideset i šeste sastavi se kronogram, 1236".

Mladi imam je nedavno, uređujući džamijske prostorije, pronašao bogatu zbirku rukopisa starih nekoliko desetina pa i stotina godina. Ovo blago neprocjenjive vrijednosti uskoro će biti analizirano kako bi se tačno utvrdila godina njegovog nastanka.

"Zamislite kakvo je iznenađenje bilo pronaći nešto tako vrijedno! S nestrpljenjem očekujemo rezultate ispitivanja i utvrđivanje starosti pronađenih unikata. Izložićemo ih vjerovatno u džamijskom prostoru kako bi ih mogli pogledati i turisti koji ovdje dolaze u velikom broju", zaključuje Vuković govoreći i o sve više mladih ljudi koji redovno posjećuju molitve u ovom objektu.

Dimenzije ove džamije su 6,9 x 7,5 metara.

Legende

Brojne legende vežu se za historiju fojničke Atik džamije. Predanje govori da se ova džamija zove i Djevojačka džamija. Tri sestre, veoma bogate i lijepe, skupljale su godinama svoje ruho za udaju. Vrijeme je prolazilo, i one se nisu udale. Tada su svoje bogatstvo poklonile za gradnju ovog objekta.

Zanimljiva je i legenda o dolasku austrougarske vojske u Fojnicu. Tada su, prema predanju, zabilježena velika stradanja domaćeg stanovništa, a jedan stari Fojničanin, u zidove Atik džamije sakrio je Kur'an koji je pronađen tokom kasnije restauracije objekta.

Enterijer džamije danas krasi i top, nekada korišten za označavanje vremena molitve i iftara, a danas izložen kao eksponat.

Posljednja izmjena: utorak, 14 januar 2014 09:41