259. Čovjek neće biti pravi vjernik sve dok mu srce ne bude u skladu s jezikom, a jezik sa srcem; dok mu se ne budu podudarala djela s riječima i dok mu komšija ne bude siguran od njegovih pakosti.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

U nedjelju 29.01.2023.godine poslije jacija namaza u Čaršijskoj džamiji organizovano je predavanje i program. Ovo je prvo od planiranih predavanja do mubarek mjeseca ramazana.Na početku programa vjernicima se obratio glavni imam Edin ef. Rojo.

Jučer su imami Medžlisa IZ Fojnica, Kiseljak i Vareš bili u posjeti medresi "Osman ef. Redžović" kod Visokog.
Imame su primili uposlenici medrese na čelu sa direktorom prof. Dženanom Handžićem.

U nedjelju 22. januara sa akšam namazom nastupio je mubarek mjesec redžeb. U redžebu muslimani obilježavaju dvije mubarek noći- Lejletur-regaib i Lejletul-mi’radž. Lejletur-regaib muslimani tradicionalno obilježavaju uoči prvog petka u mjesecu redžebu, što znači da ove godine blagoslovljena noć Lejletur-regaib nastupa u četvrtak 26. januara tekuće godine. Lejletur-regaib je Noć želja. Pojam regaib množina je od obika regabetun u značenju: želja, obilno darovanje, obilni darovi.

Konstituirajuća sjednica IO Medžlisa Islamske zajednice Fojnica održana je 13. 01. 2023. godine, poslije akšam-namaza.Sjednici su prisustvovali članovi Izvršnog odbora: glavni imam Rojo ef. Edin, Huseinbašić Azem, Vuković Osman, Mujčić Mirsad, Sulejmanović Emir, Aletić Senad, Zulum ef. Aziz i sekretar Medžlisa Behlil ef. Ajdin.Za predsjednika Medžlisa jednoglasno je izabran Azem Huseinbašić na mandatni period od četiri godine.Molimo Boga dragog da nam pomogne u hairli poslovima. Amin
Stranica 1. od 27