404. U neprilike će se dolaziti zbog nepromišljenih riječi.
Dobrodošli na web sajt Medžlisa Islamske zajednica Fojnica
Fojničke džamije
Aneks Šaban ef. (Čaršijske) džamije
Obojak
Prokoško jezero

Fojnica

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu.

Opširnije...

Džamije

Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih.

Opširnije...

Medžlis

Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije.

Opširnije...

Danas su u Čarsijskoj džamiji u Fojnici održane hatme za polaznike mektebske pouke. Prvo su u 11 i 30 hatme održane za učenike od prvog do četvrtog razreda. Uvodno obraćanje je imao muallim Ahmed ef Vuković,a na kraju programa obratio se i glavni imam Edin ef. Rojo. Najboljima su uručene diplome i nagrade,a sva djeca su dobila i paketiće. Nakon podne namaza, hatme su održane i za učenike od petog do devetog razreda. Također, najboljima su uručene diplome i nagrade,a svi učenici su dobili i paketiće. Nakon programa upriličeno je čestitanje i zajedničko fotografisanje.

Danas, 28.05.2023.god, u džematu Gornja Mahala, polaznici mekteba su se okupili na izletištu u Bježaniji nakon jučer održanih hatmi.

Polaznici mekteba su se družili uz loptu i razne dječije igre u lijepoj atmosferi i prirodnom okruženju.

Djeca su počašćena čevapima za koje su se pobrinule džematlije i roditelji na čelu sa Abdulah ef. Šemićem.

Danas, 27.05.2023.god., su održane hatme za poalznike džemata Gornja Mahala.

Hatme su se održale u Muharem ef. džamiji uz veliki broj polaznika ovog džemata.

Imam u ovom džemat, Abulah ef. Šemić, je ispitivao djecu koja su pokazala naučeno.

Danas, 27.05.2023.god. prije ikindije namaza su održane hatme u Čemernici sa polaznicima ovog mekteba.
Učenici su pokazali svoje znanje sa posebnim osvrtom na pravilno učenje Kur'ana i propise vezane za obavljanje dnevnih namaza.
Praktično su pokazali formiranje safova i primjenili propise vezane za obavljanje jacije namaza.

Danas, 27.05.2023.god., iza podne namaza u džamiji u Ragalama su održane hatme.
Polaznici mekteba u džamiji u Ragalame su pored ostalog pokazali svoje znanje, učenjem Kur'ana, propisima vezanim za obavljanje namaza te temama koje govore o halal ishrani i islamskom odnosu prema hrani i ishrani.


Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić u petak, 19. maja, kazivao je hutbu u Čaršijskoj džamiji u Fojnici.

Dr. Omerdić se na početku zahvalio glavnom imamu MIZ Fojnica Edinu-ef. Roji i predsjedniku g. Azemu Huseinbašiću na predanosti promociji misije Islamske zajednice u BiH, te im čestitao na uspješnosti obavljanja ostalih preuzetih emaneta na području medžlisa Fojnica.


Danas, 19.05.2023.god. održna je po prvi put sjednica IO Medžlisa Fojnica u novim prostorijama VAC "Medresa", kojoj su prisustvovali predsjednici džemata sa područja našeg Medžlisa.

Na ovoj tematskoj sjednici, koja je organizovana u povodu obilježavanja Dana džamija, predstavnici džemata su govorili o izazovima sa kojima se susreću i aktivnostima koje se provode.

Stranica 1. od 28