1089. Nemojte se diviti poslu radnika dok ne vidite kakav će mu biti kraj.

U petak sergija za adaptaciju ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese: Naša podrška ovom projektu je neophodna

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini u petak, 29. decembra, nakon klanjanja džuma-namaza bit će organizirana sergija za pomoć projektu rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Početak ovog projekta ozvaničen je krajem novembra 2022. godine, a završetak radova zavisit će od dinamike prikupljanja preostalih potrebnih sredstava.

Ovim povodom zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio je poziv vjernicima da budu dijelom "neiscrpnog dobra za budućnost muslimana i Islamske zajednice".

"Draga braćo i poštovane sestre, članovi i pripadnici Islamske zajednice!

Milostivi Allah nas poziva da svoje vjerovanje neprekidno potvrđujemo dobrim djelima, da budemo prvaci, predvodnici i avangarda u dobru: 'Svako se okreće prema svojoj Kibli, a vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete' (El-Bekara, 146)

Gazi Husrev-begova medresa jedna je od najvažnijih odgojno-obrazovnih ustanova našeg naroda. Iz Gazi Husrev-begove medrese, iz tog plodnog rasadnika odgoja i prosvjete, izašao je veliki broj uleme, svestrano obrazovanih i društveno aktivnih majki i sestara. Mnogi i mnoge od njih kasnije su bili poštovani kadije, muftije, muderrisi, ugledne profesorice i muallime, intelektualke i prosvjetiteljke.

Ukazala nam se jedinstvena prilika i vjernička obaveza da zajednički učetvujemo u jednom neiscrpnom dobru za budućnost muslimana i Islamske zajednice.

U toku su radovi na rekonstrukciji, dogradnji, i adaptaciji zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese. Naša podrška ovom projektu je neophodna.

Pozivamo vas da svojim prilozima i materijalnom podrškom ovom monumentalnom projektu omogućimo bolje uvjete i kvalitetnije obrazovanje za vrijedne učenice Gazi Husrev-begove medrese.

Neka Svemilosni neizmjerno nagradi sve dobročinitelje koji će se, ako Bog da, odazvati ovom pozivu i neka obaspe beskrajnom milošću Gazi Husrev-bega i sve vakife koji dijele svoj imetak na Božijem putu."

(MINA)

Posljednja izmjena: srijeda, 27 decembar 2023 22:00