234. Rad čovjeka koji je izišao iz svoje kuće žureći da zaradi i nahrani svoju malu djecu, je u ime Allaha a on sam je na Allahovom putu. Ako je krenuo da radi htijući da nahrani i izdržava svoje stare i iznemogle roditelje, i u tom slučaju je na Allahovom putu. Ako je pak požurio da zaradi radi sebe, da ne bi bio ovisan od drugih, i tada je na Allahovom putu. Ali, ako je krenuo da zarađuje iz licemjernih pobuda, iz gordosti prema drugima, u tom slučaju on je na putu šejtana.

Džemat Čaršija

Šaban ef. (Čaršijska) džamija Šaban ef. (Čaršijska) džamija A. Zulum

Džemat ima oko 600 domaćinstava. Glavnu džamiju sagradio je Šaban Ahmed ef. pa se ona zvanično zove po ovom vakifu. Novu potkupolnu džamiju otvorio je Fadil Akšamović 4. septembra 1988. godine u prisustvu reisu-l-uleme Mujića. Levhe u džamiji uradio je prof. Ešref ef. Kovačević. Danas se uz džamiju nalaze tri abdesthane, gasulhana i biblioteka IZ.

U Atik-mahali se nalazi najstarija džamija na području Medžlisa (Atik, Srednja ili Djevojačka) koju je 1551. godine izgradio Mustafa Hidri. Na ulazu u džamiju nalazi se tarih koji je pisao šejh Abdurrahman Sirri prilikom njezine obnove 1820. godine. U ovoj se džamiji čuva i Kur-an pisan prije 273 godine u kasabi Fojnica. Prepisivač je Ibrahim b. Salih b. Mahmud. Aktuelni imam je Ahmed ef. Vuković.

Dosadašnji imami bili su: šejh Mustafa ef. Čolić, Ibrahim ef. Kršić, Sejfo ef. Hodžić, hfz. Ramiz ef. Pašić, Mensur ef. Pašalić, te sadašnji imam h. Edin ef. Rojo. Vakufsku imovinu ovog džemata čine: dvije džamije, imamska kuća, imamska kuća sa poslovnim prostorijama IZ. Značajni alimi iz ovoga džemata su: Muftija Husni ef. Numanagić, muallim ef. Borić, Džemil f. Numanagić, hfz. Muhamed ef. Gačo.

Džematski odbor čine: Pamić Taib, Fejzić Mustafa, Turko Mensur, Memija Mustafa, Tutnjević Fuad i Kardaš Amir.

Posljednja izmjena: četvrtak, 05 oktobar 2017 20:50
Više iz kategorije: Džemat Gornja Mahala »